Szemgyakorlat a Tao-szerint

A szemek a máj nyílásai. A szembajban szenvedőknek gyakran van valami májbaja is, és viszont. A taoista tan szerint, a harag a rossz májműködésből ered, és azok az emberek, akik túl sokat használják a szemüket, gyakran mérgesek. A szem belső gyakorlata egyszerre erősíti a szemet, a májat és segít megelőzni számos betegséget, mint a szürkehályogot, az asztigmatizmust (szemtengerelferdülés), a rövidlátást, a glaukómát és a májbajokat.

A szem, különösen annak a mozgása elárulja az intelligenciát. Az intelligens embereknak széles szemmozdulataik vannak, állandóan figyelik a környezetüket. Ha ez a mozgás lassú vagy korlátolt, akkor korlátozott intelligenciával állunk szemben, amelynek szükséges van a szemgyakorlat gyógyító hatására.

A szemgyakorlat többek között javíthatja a rossz vérkeringést (ennek tünete a karikás szem). A rossz vérkeringés a túlságosan hosszas mozdulatlanság eredménye, például a televízió előtt eltöltött óráké. Gyakori jele lehet a hidegrázás, amikor a test hőmérséklete magasabb, mint a helyiségé, amelyben tartózkodunk. A test olyan, mint egy motor, szüksége van arra, hogy a benne lévő hűtőfolyadékok keringjenek és felvegyék saját hőmérsékletét. Ha a keringés lassú, akkor a test hőmérséklete nő. Ilyenkor azt mondják, hogy a vér “forr”, és rögöket alakít ki. A szemgyakorlat éppen arra alkalmas, hogy megelőzze az efféle rögök létrejöttét, főleg ha Önök gyakran néznek televíziót.

A szemgyakorlattal csökken a szemek táskássága, és a karikák, amelyek azért alalkultak ki, mert gyengébb az általános anyagcsere, és esetleg víz rakódik le valahol.

A gyakorlat leírása:

1.)  Hüvelykujjukat helyezzék a szemüreg felső szélére, belül, a szem sarkánál. Érezni fognak a csonton egy kis mélyedést. Ezek a pontok megfelelnek az A betűnek az ábrán. Erősen nyomják meg. Minden fájdalom valamelyinek görcsöt jelent. Tízig számolva masszírozzák a pontokat. Lazítsanak, majd ismételjék meg háromszor.


2.)  Helyezzék a mutatóujjukat a szemüreg alsó részének közepére, az ott lévő mélyedésekbe, amelyket B-vel jelöltünk. Nyomják erősen a szemüreget, de ne az arcot. Tízig számolva masszírozzuk ezeket a pontokat. Lazítsanak, majd ismételjék háromszor a gyakorlatot.


3.)  Helyezzék mutatójjukat a szem külső felén lévő C pontra, a szem alsó végénél, és szintén tízig számolva nyomják az ott fellelt mélyedés pontját, majd lazítsanak és utána ezt még 3x ismételjék meg.


4.)  A mutató, vagy a hüvelykujjukat helyezék a felső szemhéj külső szélére, D-vel jelölt pontra, ahol a csontozatban szintén fellelhető egy mélyedés, és a gyakorlatot itt is végezzék el, összesen négyszer, közben lazítva a nyomáson.


5.)  Helyezzék középső ujjukat a haléntékra úgy, hogy a szemöldök vonalát követve elérjék a fej egyik mélyedését, E ponton. Nyomják, masszírozzák tízig számolva. Ismételjék meg háromszor.6.)  Dörzsöljék egymáshoz tenyerüket, míg fel nem melegszenek. Takarják be szemüket úgy, hogy enyhén kulcsolják össze ujjaikat. Ne nyomják a szemüket. Számoljanak tízig. Háromszor ismétélj a gyakorlatot. Érezzék a kéz melegét a szemükön.


7.)  Enyhén masszírozzák a szemüket a mutató-, középső és gyűrűsujjukkal. Masszíriozzák a szem körüli csontot, Nem magát a belső csontüregszélet, hanem a környező csontozatot, körző mozdulattal, a szem belső sarkánál kezdve. Az orr mellett felfelé, majd a szemöldökök mentén a halánték felé haladva, a szemek alatt pedig vissza az orr felé. A mozdulatot tízszer ismételjék. Lazítsanak, majd még háromszor ismételjék meg a gyakorlatot.

Megjegyzés: Ha az ellenkező irányban masszíroznak, akkor gyengítik a szem körüli izomzatot, és ráncosodást idézhetnek elő. Mindig használjanak a körkörös masszírozáshoz valamilyen tápláló krémet.

Egyéb tudni valók:
Glaukóma vagy szürkehályog esetén az első két gyakorlatot, tehát az A és B pontok masszázsát, naponta legalább húsz percen keresztül végezzék.
Amikor a szem fáradt, ezek a gyakorlatok az egész testet felfrissítik néhány perc leforgása alatt.
Hatékonyságuk még nagyobb, ha a májat erősítő gyakorlatokkal együtt végzik.
Ha vannak fájó, érzékeny pontok, ügyeljenek arra, hogy ezeket ne nyomják erősen, egy kis nyomás is elég ahhoz, hogy helyreállítsa a normális látást.
Használják az első két pontot (A és B) a diagnózis megállapítására. Ha ezeken a pontokon, nyomásra bármilyen fájdalom jelentkezik, jelzi, hogy rendellenesség van a szemben vagy a szervezetben. Ha a B pont dagadt vagy árnyékos, bizonyára valamilyen vízprobléma áll fenn, és pihenésre is szüksége van a szervezetnek.

Szerző: Kósáné K. Mária

Reklámok

Címkék: ,

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: