Kurkuma

KURKUMA:
Curcuma longa (Zingiberaceae)
Curcumea rhisoma, pulvis

Hasznos része: gyökértörzs.

A Kurkuma a test minden szövetelemére hat. Hatását az emésztőrendszeren, a vérkeringésen, és a légzőszerveken keresztül fejti ki. Serkentő, szélhajtó, vértisztító, sebgyógyító, baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik. Használható emésztési nehézségek és fertőzések, keringési elégtelenség, köhögés, menstruáció kimaradás, garathurut, cukorbetegség, ízületi gyulladás, vérképzési zavarok, vérszegénység, sebek, zúzódások esetén.

A Kurkuma egy olyan fűszer és gyógynövény, amelyre az indiaik azt mondanák, hogy mindenre ható csodanövény. Lehet, hogy a „csoda” szó is tőlük ered, mivel náluk évezredek óta alkalmazott gyógyszer, nadi-shodhana, megbecsült gyógynövény. Tisztítja az összes csakrát, és szabaddá teszi a meridián utakat. Csodaszerű, mindenre kiterjedő hatása is ebben rejlik. Hozzánk először, mint gyógyszerpor, majd mind fűszer került. Különleges utóíze miatt, nehéz ételek fűszereként ismert. Testgyertyának, és testgömbnek is használják. Egyéb gyógynövényekkel, füstölő cigarettát is készíthetünk belőle.

Szinte mindenre kiterjedő, különleges hatású gyógynövény, mint a Gyömbér, és a Fahéj. Elsősorban a sovány testalkatúakra (Vata) vannak, öngyógyulást, és megújulást elősegítő hatással, de minden embertípusnak jó, ha ebben a hármas keverékben alkalmazza. A szervezetben lejátszódó, nem az immunrendszerhez tartozó, de hasonló, és szintén a regenerálódást elősegítő rendszerek, szövetek szaporodását, és az egész szervezetbe való kiáramlását segítik elő. Ilyen hatás tapasztalható a Hagymafélék esetén is.

Hatóanyagai az emésztőrendszeren és légzőszervrendszeren keresztül, már alapvetően hatnak a vér tisztaságára, így minden mirigy, ideg, velő és szövetrendszerre is. De magára a vérre és vérkeringésre is nagy hatást gyakorol, így a vér mérgezettségére, a vérsejtek életképességére, és az egész rendszer megújulására is. Melegíti és tisztítja a vért. Vérserkentő hatású, anélkül, hogy a vérnyomást befolyásolná. Hideg végtagok, erős legyengülés esetén, melegítő hatása segíti a beteg közérzetének javulását. Elősegíti az új vérsejtek képződését, legjobban időskori vérképzési problémák esetén mutatható ki ez a hatása. A rendszeres injekciózást le is lehet csökkenteni.

Természetes antibiotikum, főleg krónikussá vált fertőző betegségek esetén jól alkalmazható. Súlyos betegségekben, lassabban ható, de az emésztőrendszerben már 1-2 nap után, érezhető gyógyulást, egyensúlyt képes létrehozni. Több éves szorulásoknál, Gyömbérrel, Korianderrel, Szerecsendióval együtt, por formájában alkalmazható. Minden étkezés előtt vegyünk be belőle, egy késhegynyit.

Gyengeség és elesettség esetén erősítőszer. Serkenti és erősíti az emésztőszerveket és a bélflórát (az emésztőrendszerben szükséges baktériumok összessége), a bélrendszer mirigy és emésztőváladékait egyensúlyba hozza, így képes hasmenés és szorulás esetén is segíteni. Amőbás dizentéria (vérhas), szalmonella fertőzés, bélgombásodás, krónikus (idült) bélgyulladás, bélhurut (colitis) esetén, eredmény érhető el rendszeres fogyasztása által.

Könnyíti a fehérjeemésztést. Helyreállítja a szervezet anyagcseréjét, egyensúlyba hozza a fölösleget és a hiányosságot. Ezért alkalmazható cukorbaj, máj és epebántalmak, gyomorsav ingadozás, nem jódhiányos pajzsmirigy megbetegedések, agyi és egyéb hormonok túlzott vagy csökkent működése, fejlődési és növekedési eltérések esetén is.

Belsőleges használata, tejjel készítve, rugalmasítja a bőrt, és segíti az izületi szalagok nyúlását. Érdekessége, hogy a belső szövetek viszketésére is hat. Mézbe keverve, külsőleg használható rándulás, izomláz, zúzódások és viszketés ellen. Nagy vagy látható felületen, ha nem akarjuk, hogy mások észrevegyék, ne alkalmazzuk, a bőrt ugyanis sárgára festi.

A fejlődés, a megvilágosodás, a boldogulás és újrakezdés gyógynövénye. Észrevétlenül, folyamatosan gyógyítja a vegetatív idegrendszeri betegségeket, erősíti a tűrőképességet, a küzdeni és tenni akarást. A túlzott hiperaktivitást is gyógyítja. Felgyorsítja a felfogóképességet, és mélyítheti is a tudás iránti vágyat. A szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokat lecsendesíti, míg a melankólikus, depressziós, a világ dolgaiban, vagy érzelmileg megzavarodott egyéneket „felébreszti”, és ösztönzi a továbbhaladásra.

Festékanyagként alkalmazzák. Kellemes fűszer, és a Curry fűszerkeverék alkotórésze is. Általában leves, rizs ízesítésére, és színesítésére alkalmazzák.

A lassú emésztésű, hízásra hajlamos, telt testalkatú egyének (Kapha) legjobb gyógynövénye. A köpcös (Pitta) és sovány (Vata) testalkatúak csak ritkábban éljenek vele, vagy csak kúraszerűen alkalmazzák. Magas Vata esetén viszont használata nagyon ajánlott. Kicsiny mennyiségben, fűszerként, mindenkinek jó.

Nem használható akut sárgaság és hepatitisz, magas Pitta (lásd Köpcös testalkat), terhesség egész időszaka, és a szoptatás első hónapjaiban. Szoptatáskor abban az esetben használható, ha a csecsemő nem eléggé érdeklődik saját igényei iránt, vagy környezetével szemben a szokottnál közömbösebb magatartást tanúsít. Ekkor viszont a szoptató mamának nagyon ajánlott a fogyasztása.

0-vércsoportnak jótékony. Minden egyéb vércsoportnak semleges.

Tea: Önmagában nem nagyon szoktunk teát készíteni belőle, de ha mégis, 1 dl forró vízzel öntsünk le, fél kávéskanál Kurkuma port, hagyjuk állni 2 percig lefedve, majd fogyasszuk. Tejes tea, vagy olvasztott vajjal összekevert por, a belső mirigyállományokra és szövetekre hat. 1 dl forró tejjel öntsük le, a fél kávéskanál port, vagy egy teáskanálnyi ghít vagy igazi vajat olvasszunk fel, és ebbe keverjük bele, bármivel ehető.

Főzet: Lassú tűzön főzzünk 30 percig fél liter vízben, egy teáskanál port, majd szűrjük és fogyasztjuk több napon keresztül, teáskanalanként, míg el nem fogy.

Por: 250-1000 mg/nap. Mérgezés esetén az ajánlott mennyiség többszörösét magunkhoz vehetjük. Por keverék: Kurkuma, Gyömbér, Koriander 1-1-1 teáskanál, Szerecsendió, fél teáskanál, jól keverjük össze. Tartsuk lezárható, kis üvegben. Napi 1-6 alkalommal, késhegynyit fogyaszthatunk belőle.

Mézes massza: Egy evőkanál mézzel keverjünk össze, egy kávéskanál port, ezt helyezzük a felületre.

Olaj vagy tinktúra: Készíthetünk 1 evőkanál porral és 2 dl oliva olajjal vagy pálinkával, megfelelő kivonatot, úgy, hogy egy hétig meleg helyen hagyjuk állni, minden nap megrázzuk, majd szűrjük. Egy-egy teáskanállal fogyaszthatunk belőle, napi 1-3 alkalommal.

Szerző: Kósáné K. Mária

Címkék: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: