„Hadd Terjedjen a jó, – vetni kell, bárki is arat.”

„HADD TERJEDJEN A JÓ, – VETNI KELL, BÁRKI IS ARAT.”

Szerző:  Lajos Atya és Szabó György

„Minden rét és mező, valamennyi hegyoldal és lankás mind megannyi patika”(Paracelsus) = ISTEN PATIKÁJA

  • A nevetés a lélek pihenése.
  • A vidám kacagás a lélek tüsszentése.
  • Csak a szívünkkel látunk jól …
  • Ahol szeretetet vetünk, ott öröm sarjad.
  • A tövis, amely az életben szúr, rózsát terem az örökkévalóságban.
  • A természet gyógyít, ha lassan is, de gyógyít.
  • Aki téged mindenestől megteremtett, mindenestől visszakövetel magának.
  • Isten útjai vezethetnek sötétségbe, de mindig világosba torkollnak.
  • Ti Isten temploma vagytok, és az Isten lelke lakozik Bennetek.
  • Életed legfontosabb pillanata a jelen pillanat, legfontosabb embere, akivel most kell leülnöd beszélgetni. Legfontosabb tetted a szeretet.
  • Ne tartályok legyünk, hanem források.
  • Minden szép, amire szeretettel nézünk.
  • Az orvos nem ura, hanem csak szolgája a természetnek. Ezért úgy illik, hogy az orvoslás tudománya a természet akaratát kövesse.
  • Ha Istennek nem lenne rád szüksége ott, ahová helyezett, nem rendelt volna oda.
  • A Teremtő három orvost rendelt a számunkra: Dr. Csend, Dr. Diéta, Dr. Humor
  • Amikor azt hiszed, hogy minden elveszett, a nap a hegyek mögé csak nyugodni tér.
  • Örüljünk mindig annak, amink megvan! A világ mindig olyan, amilyennek látjuk!
  • S ha mindezt megvalósítottuk, úgy” hóttig” megélünk.

NAGYON FONTOS TANÁCSOK:

  • Minden nap séta a friss levegőn !!! + Légzőgyakorlat: orron be, szájon lassan ki.
  • Nyers gyümölcsök: CSAK AZ ÉTKEZÉSEK KÖZÖTTI IDŐBEN FOGYASZTHATÓK !!!
  • Gyógyteákat IS EKKOR FOGYASSZUNK, ÉS LEGALÁBB FÉL ÓRÁVAL

ÉTKEZÉS ELŐTT !!!
Zöldség- és gyümölcsleveket (sárgarépa, cékla, stb.) UGYANÍGY !!!

BETEGSÉGEK OKAI: Kriticizmus: izületi gyulladást,
Düh: keléseket
Sértődés: tumort okoz,
Bűntudat pedig behozza a fizikai fájdalmat a szervezetbe.

A GYÜMÖLCSÖK, ZÖLDSÉGEK, GYÓGYNÖVÉNYEK JÓTÉKONY HATÁSAINAK ISMERETE ÉS ALKALMAZÁSA NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI DIAGNÓZIST ÉS KEZELÉST !!!

AZ ALÁBBI GYÓGYMÓDOK KIEGÉSZÍTÉSEKÉNT OLVASD EL AZ ANYAG VÉGÉN LÉVŐ BÜKKSZENTKERESZTESI FÜVESEMBER (SZABÓ GYÖRGY) TANÁCSAIT IS !!!

AGYÁLLAPOT ERŐSÍTÉSE:
Rendszeresen fogyasszunk néhány szem mazsolát, diót,vagy mandulát. A szőlőcukor is az agy egyik fő tápláléka. Jó az endívia saláta, mert az fokozza az agytevékenységet

AGYÉRELMESZESEDÉS:
Jellemző a fülzúgás, feledékenység, fejfájás és szemfáradékonyság Jó rá az akácméz. Az akácméz kihúzza a salakot a szervezetből, és lehúzza a vérnyomást. Tanuljunk állandóan, mert az élesíti az agyat. Vagy keresztrejtvény-fejtés, megtanult versek ismétlése, nyelvtanulás.

AGYMŰKÖDÉST SEGÍTI:
dió almával

ALLERGIA:
Feketeretek-leve reggelente, kúraszerűen – egy kis pohárnyit. Szeleteljük fel a retket, és hintsük meg kandis-cukorral. Ezt a gyógyító levet igyuk meg Makrobiotikus étrend !

ALVÁSZAVAR:
Szárított almahéj-tea. Fél liter vízben 3 percig lassan főzni, majd citromfüvet rádobni. Kihűlés után citrommal és mézzel ízesíteni.

ANYAGCSEREZAVAR:
Dió – gyümölccsel együtt eléri a kívánt hatást. Érdemes a diót megpróbálni íróval vagy sárgarépával együtt fogyasztani.

ARANYÉR:
Tölgyfakéreg-ülőfürdő, vagy kamillás fürdő. Csalánlevél főzettel mosogatni rendszeresen a beteg testrészt, de a gyermekláncfű is jó. Fontos, hogy rendszeresen fogyasszon a beteg aszalt szilvát !

ARCÜREGGYULLADÁS:
Egészséges étrend! Búzacsíra, saláta, spenót, paradicsomlé – mert antibiotikum van bennük !

ASZTMA
Mellőzük a tejet, tejterméket !!!, a lisztes készítményeket !!, az édességet !! Mérsékeljük a folyadék túlfogyasztását !! Torma mézzel elkeverve. Jó a szíverősítő galagonya-tea vagy rozmaring, ill. citromfű-tea.

ASZTMAROHAM:
Cseppentsünk levendulát forró vízbe, és ezt lélegezzük be !

ATOMPOR FERTŐZÉS:
Jelei lehetnek: izzadás, gyengeségérzet, fehér arc. Javallott: naponta almahéjtea, nyers saláta. Masszírozni rendszeresen: vese-, mellékpajzsmirigy-, anyagcsere- stb. pontokat.

AURA:
Ha nem akarjuk, hogy kilyukadjon az auránk, három hétre PATISSONBÓL készítsünk pörköltet

BAKTÉRIUMÖLŐ
hatóanyagok: A keskeny útifűben, mentában, citromfűben, zsályában, a kolostorkertek virága, csodaszer: baktérium- és gombaölő, fertőtlenítő és gyulladásgátló a forrázata.

BELEK méregtelenítése:
körte

BÉLFÉRGEK ellen: (Gyerekeknél☺ nyers sárgarépa és nyers csemegekukorica

BÉLRENDSZERI PROBLÉMÁK: dió – almával is . Vastagbél működését segíti. 2 kávéskanálnyi koriander magot áztassunk 1 csésze forró vízbe10-15 percig. Étkezések között igyuk meg. Kiküszöböli a baktériumokat, enyhíti a felfújódást és a telítettség érzését. Segít a gyomorgörcsöt oldani.

BÉLRENYHESÉG: Hagyma: „az egészség elixírje. Kúraszerű használata tanácsos. Só nélkül !!! De mézzel, olajjal, paradicsommal együtt lehet.

BÉLTAKARÍTÓ: szilva, aszalt szilva (Az aszalt szilvát mindig mossuk le forró vízzel !!!!)

BÖJT :
Hetente 1x ajánlatos. Pl. egy egész nap csak aszalt szilvaleves (szükség esetén + kevés barna kenyér. !!!Figyelem: az aszalt szilvát mindig mossuk le forró vízzel !!!)

BŐRRÁK:
Mindenféle rák a nyiroknál jelentkezik. Fontos, hogy a verejték kijöjjön. Csak a bodza virága jó teának. Lásd még: „Rák”

CÉRNAGILISZTA-hajtó:
a fokhagymás tej.

CUKORBAJ:
Az orvosi szakvélemény fontos, de az étkezés átállítása is !!! C-vitamin pótlására savanyú káposztát. Cukor helyett REGGEL kevés méz még megengedhető, mert a szemnek viszont nagyon jót tesz. SOK MOZGÁS A SZABADBAN !!!!!! Napi másfél liter tea: babhéj, zsálya, csalán Nyersen: petrezselyem. Nyers zöldség és gyümölcs (a gyümölcs cukrozás nélkül!) Benedekfű teája legyen időnként, de meghatározott rendben. Igen fontos a nagylábujj masszírozása. Búza helyett korpa és dió keveréke, és zöldségleves. Fontos az ágynyugalom is. Az ágymelegben regenerálódik a hasnyál.
Vízhajtó lehetséges még külön is: tarackgyökérből. ÉPÍTŐ, P O Z I T Í V GONDOLATAI LEGYENEK !!!

COLITIS ULCEROSA:
lásd: fekélyes VASTAGBÉL

CSÍPŐIDEG GYULLADÁS:
fekhely legyen mindig kemény, és feküdjünk mindig laposan. Szükséges az ülőfürdő. Ebbe tegyünk borókaágacskát. Bedörzsölni a fájó tagot lehet úgy, hogy alkoholba áztatunk 10 napra páfránygyökeret, leszűrjük, és ezzel dolgozunk naponta. Vagy alkalmazhatunk párakötést kámforszeszes kivonattal, vagy kamilla- ill. cickafarkfűvel. Tea: Bodza vagy orbáncfű Nem szabad hidegre ülni és álldogálni sem !!!

CSONTERŐSÍTŐ:
Pl. szezámmag (az egyik legjobb kalcium-forrás), petrezselyem, cseresznye

DEPRESSZIÓ:
Dió – almával, citromfű

EKCÉMA:
Z A B T E A fogyasztása. Hosszú ideig éljünk vele! Napi adag: 1 liter vízhez 1 kanál zab, lassú tűzön 10-15 percig főzzük. Fontos a nyers koszt !
EKCÉMA ÉS EGYÉB KIÜTÉSEK: Forró kamilla teában „füröszteni”, majd tejes étolajjal bekenni (2 ek étolajba fél kávéskanál forralt tejet kell tenni) + ZABTEA fogyasztása

ELEKTROSZMOG ELLEN:
Friss sárgarépa vagy leve

EMLÉKEZŐTEHETSÉG erősítése:
Igyunk rendszeresen bodzateát és citromfűteát! Fogyasszunk legalább 1 csokor petrezselymet naponta. Tanuljunk versrészleteket, memorizáljunk.

EPEKŐ, EPEHOMOK:
Reggelente kúraszerűen egy kis pohárnyi fekete retek leve. – szeleteljük fel a retket, és hintsük meg kandis cukorral. Ezt a gyógyító levet igyuk.

EPILEPSZIA:
Forduljunk orvoshoz! Ha nincs orvosi segítség:Homlokra, tarkóra kelkáposzta pakolást tenni 1-1 órára. Mindig a kelkáposzta belső oldalát használjuk fel. Elgöngyöljük egy üveggel a kelkáposzta rostjait, hogy ne törjön. Utána bedörzsölni olivaolajjal ezt a tájat 3 percig. Este lefekvés előtt bevenni mézel kevert olivaolajat. (2 ek) Főzzünk fűszermentesen, mert a fűszer előidézheti az epilepsziás rohamot. Cukor helyett mindig mézet használjunk. Főzzünk húsmentesen. Diéta: tilos a szesz, kávé, bab, borsó, vörös- és fokhagyma, bors, mustár, szalonna, füstölt húsok. Cickafark vagy rozmaring tea.

ÉDESÍTÉS:
Lehetőleg akácmézzel, ne cukorral

ÉGÉSI SEBEK :
Kézen: reszelt nyers burgonya (nyers) mézet az égési sebre. – Megégett bőrfelületet először is azonnal hideg víz alá tenni, míg a tüzesség le nem csillapszik. Utána 2 tojás fehérjét felverni, és az égett bőrre rákenni – lassan, rétegesen !! (Első réteg megszárad, hártyát képez, rá a második réteg, stb. kb.) Másnapra a BŐR IS REGENERÁLÓDIK, NYOMA NEM MARAD AZ ÉGÉSNEK !!!

ÉRELMESZESEDÉS:
Alma, szezámmag, idősebb korban: galagonya-tea 1 és negyed liter vízben felforralni 20 dkg cukrot, mikor langyos lesz, hozzáadni 8 dkg darabokra vágott tormát, 8 dkg darabokra vágott fokhagymát, 2 egész citrom héját felszeletelve, és a levét belenyomni. Mindezeket egy 2 literes uborkás üvegbe tesszük. Jól összekeverjük. Lazán lekötjük papírral, és 14 napig hűvös helyen állni hagyjuk. Közben párszor felkeverjük. Leszűrve üvegbe palackozzuk, bedugaszoljuk. Dózis: reggelente, éhgyomorra egy-egy kupicával fogyasztunk belőle. Ez a mennyiség egy kúra. Kis pauza után megismételhetjük.
ÁLTALÁNOS FELFRISSÜLÉST ÉS KÖZÉRZETJAVULÁST EREDMÉNYEZ. AZ EREK BŐVÜLTEK LESZNEK. SZABADABB LESZ A KERINGÉS, MEGTISZTUL MINDEN FELESLEGES MÉSZLERAKÓDÁSTÓL. ELMARAD A SZÉDÜLÉS, FEJFÁJÁS.!

ÉRRENDSZERI BAJOKRA: cickafark-tea

ÉRSZŰKÜLET a lábban:
Az orvos tanácsán kívül: Ne fogyasszunk erős fűszereket, és kerüljük a só fogyasztását!

ÉRTISZTÍTÓ:
petrezselyem, fokhagyma

ÉRPÁNT-ÉRZÉS A COMBON:
Meridián masszírozás rendszeresen. + Étrend átalakítás

FAGYÁS:
Levendulaolaj – jó ecsetelőszer.- a viszkető bőrt bekenni vele.

FEHÉRFOLYÁS:
Makrobiotikus étrend követése. Fehér fagyöngy teát(hideg vízben áztatni) inni, és fürdőt készíteni belőle (a fagyöngyöt csak hideg vízben áztatjuk, nem főzzük). A betegség gyógyulása hosszadalmas.

FEJFÁJÁS:
Reszelt torma vagy vöröshagyma gézbe csavarva, tarkóra.

FEKETE HÁLYOG
(népi elnevezés): Forduljunk azonnal orvoshoz !

FOGÍNYGYULLADÁS:
Hagyma: „az egészség elixírje” (Kúraszerű használata tanácsos!) SÓ NÉLKÜL!, de mézzel, olajjal, paradicsommal együtt lehet.

FORGÓCSONTOK fájdalma:
Borban megfőzött, darával összekevert kakukkfű. Ezt a főzetet kell a fájó testrészre helyezni. FOLYADÉKBEVITEL: lásd: „Helyes IVÁS-ról”

FÜLFÁJÁS:
Tarkóra tett fokhagymapakolás Fokhagymagerezd tisztítva fülbe téve – amíg az orvoshoz érünk. Forró sót NEM AJÁNLOTT a fájó helyre tenni, mert a gennyet szétdobja! Jobb a felvágott, megforrósított vöröshagyma bekötve egy zsebkendőbe, majd a fülre téve, és puha ruhával betakarva. Segít a gyulladás gyorsabb lejátszódásában.

FÜLZÚGÁS ellen:
Orvoshoz fordulni (lehet agyérelmeszesedés is). Akácméz rendszeres fogyasztása. Kövirózsa levelének elrágcsálása

GOMBÁK ELLEN:
Kakukkfű tea. 1 teáskanál növényt leforrázunk 2 dl vízzel. Hagyjuk állni 4-5 percig. Leszűrjük, reggel és délután fogyasztjuk.

GÖRCSOLDÓ:
Citromfű !Teaként vagy nyersen fűszerként. – „Erősíti a főt, jót tesz a testnek, elhajtja a rossz gondolatokat, tisztítja a légzést”

GYOMOR
Jó a gyomornak a reggel fogyasztott nyers burgonyalé

GYOMORFEKÉLY:
Nyers krumpli leve, étkezés előtt meginni. Csak kúraszerűen! Nyers sárgarépa-lé is jó. – akácvirág+fehérárvacsalán+kálmosgyökér Egyenlő arányú keverékükből 1-1 evőkanálnyit leforrázni reggelente, 20 percig állni hagyni, majd leszűrni. Főétkezések előtt 3 részletben meginni. -Cickafark, + apróbojtorján + fehérmályva + körömvirág + édesgyökér teakeverék.

GYOMORRONTÁS:
Folyadékot igyunk, DE NE CUKROSAT ! Könnyű ételek, pl. vízben főtt burgonya – amíg a gyomrunk meg nem nyugszik. Citromfű-, menta-, kakukkfű tea

GYOMOR-RENYHESÉG:
Hagyma – kúraszerű használata só nélkül!!!, lehet mézzel, olajjal, paradicsommal együtt.

GYOMORSAV:
HA SOK: Nyers krumplilét inni az étkezések előtt fél órával. Savas ételek, húsok, tejtermékek mellőzése.
HA KEVÉS: Keserűt fogyasztani. Ezerjófű tea .
Emésztőrendszer erősítésére: cékla-lé, vagy -saláta olajjal, almával, hagymával. Kúraszerűen fogyasztani, időnként szünettel.

GYULLADÁSOK
Gyulladások ellen Zsálya-tea: 1 liter forrásban lévő vízbe 1 ek aprított zsályalevél. Pontosan 3 percig forraljuk, tűzről levéve egy kis kanál mentalevelet bele. 10 percig állni hagyjuk, és leszűrjük. homlok-gyulladásra: Egészséges étkezés ! Búzacsíra, saláta, spenót, paradicsomlé – mert antibiotikum van bennük.

HAJHULLÁS:
Oka lehet: gyenge vérkeringés, szívgyengeség, májbetegség, hajgomba vagy a haj festése. Meg kell szüntetni az előidéző okot! Azután a hajgyökér megerősítése: ecetben főzött csalángyökérrel bedörzsölni a fejbőrt. Levendula-olaj + alkohol fele-fele arányban. Bedörzsölni a fejbőrbe.

HALLÁS: NAGYOTHALLÁS:
Kövirózsa levelét megtörve, a kijövő cseppet a fülbe téve. Ezt addig ismételjük, amíg a hallásunk nem javul. A fülcsont mögötti részt finoman masszírozni.

HANGSZÁL PROBLÉMA:
Édesgyökeret, fekete cukrot vagy szalmiák cukrot szopogatni. Légcső-gégefő masszírozás.

HASNYÁLMIRIGY GYULLADÁS:
A-, E-vitaminhiány a szervezetben, esetleg zsírmáj vagy alkohol van jelen. -Élénkítő: Kákics – salátának !!! Igy háromszor annyi vas, C- és A-vitamin van benne, mint hasonló más növénybe.

HÖRGHURUT:
Levendulát cseppentsünk forró vízbe, és ezt lélegezzük be. Reszelt tormát – fejünket pokróccal kicsit letakarva – lélegezzük be. Torma mézzel elkeverve.

IDEG-BÉNULÁS, GYULLADÁS, ZSÁBA:
Diéta, káposztapakolás a gerincre, sok mozgás, Szklerózis multiplex) türelem, masszírozás: vese, hólyag, mirigynél. – Ülőidegzsába: ld. „Ü” – Csípőideg-gyulladás : ld. „CS”

IDEGRENDSZERI – Még nem szervi baj állapotában:
Teák: gyermekláncfű gyökér, zsurló, csipkebogyó, cickafark egyenlő arányban. Természetes táplálkozás. Önszuggeszció, reflexmasszázs.

INFLUENZA ellen:
– Reszelt alma céklával, citromos vízzel. A kicentrifugázott levük még jobb !!!! – Gyógyteák: kakukkfű, körömvirág, zsálya, hársfa, bodza – káposzta, csalán, torma
– Fokhagymát szétnyomni, mézet rá, és úgy lenyelni – vöröshagymára fél citrom leve – úgy enni. – Vöröshagyma héját rövid ideig főzni, ízesíteni mézzel. Segíti a felköhögést. – Reszelt tormát – fejünket egy picit betakarva – lélegezzük be. – Váladéktól megszabadulni: Kakukkfű tea (csak forrázni szabad !
– Majoránnát kevés zsíron, fedő nélkül forrósítsunk fel. Amilyen melegen csak bírja a kezünk, kenjük fel a majoránnát a beteg hátára és V-alakban elöl a mellkasára is. – Állati fehérjék (tej, hús, vaj,stb.) teljes mellőzése – Gyümölcs, zöldség, gabonafélék, burgonya fogyasztása – Sok folyadék, és könnyen felszívódó szénhidrátok (fehér kenyér, zsemle, méz, stb.)

INFLUENZA + LÁZ ellen:
Nyers cékla, alma és citrom leve – centrifugálva.

ISIÁSZ:
Álldogálni nem szabad. Hidegben és hidegre sose üljön le! Kiváltképp legyen óvatos a „beres”-hónapokban. Teája lehet bodza, orbáncfű és nyírfalevél keveréke.
A borban megfőzött, darával összekevert kakukkfű-főzetet a fájó testrészre helyezni. Nyáron felvágott paradicsomot tegyünk rá.

A helyes IVÁS-ról:
2 phár víz rögtön felébredés után – segíti a belső szervek működését.
1 pohár víz 30 perccel étkezés előtt- elősegíti az emésztést
1 pohár víz fürdés előtt – csökkenti a vérnyomást
1 pohár víz lefekvés előtt – megelőzi az agyvérzést, és az alvás közben gyakran előforduló szívrohamot.

KELÉS :
Nyers mézet rátenni. Fertőtlenít, tartósít. Hámozott, karikázott krumplit reggel és este a fájós részre.

KOLESZTERIN-Csökkentő:
Pl. hidegen sajtolt olaj (olivaolaj), reszelt torma, petrezselyem, méz fokhagymával, csalántea.

KÖHÖGÉS ellen:
1 fej héjas vöröshagyma főzete mézzel, citrommal. 10 percenként 1-1 korty gargarizálva majd lenyelve.

KÖSZVÉNY:
Szőlő, alma, naspolya, gyermekláncfű kefirbe keverve. Jó a reggel fogyasztott nyers burgonyalé. Rozmaringot 10 napig áztatunk alkoholban, majd leszűrjük.(A 10 nap alatt néha rázzuk fel. Ezzel kenjük a fájós testrészeket. Rozmaring-főzet: segíti az agyműködést is, frissíti az emlékezetet, jó szél- és epehajtó. Javítja az emésztést.

KULLANCSCSÍPÉS:
Igen fontos a csalántea hosszadalmas fogyasztása. Rendszeres, naponkénti masszírozás: fej, hipofízis, gerinc és idegvégződések pontjainál.

KULLANCSELTÁVOLÍTÁS ŐRSÉG-I MÓDRA:
Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a- belénk fúródott- kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a foszforos illatot,képes elhagyni miatta a testünket, és így még véletlenül sem marad bennünk a feje sem.

KULTÚRMÉRGEK:
Kedvenc mérgeink: pl. a kávé: epesav okozója. Igen rosszat tesz a vesének. a cukor: 1 kockacukor elvihet egy napi összes vitamint a szervezetből. Lásd még: „Mérgek”-nél

L Á B :
Hideg lábakat este csalánteában áztatni. Jó és nyugtató az esti rozmaring-lábfürdő

LÁBDAGADÁS:
Főzésnél konyhasó helyett tengeri só minimális mennyiségben !!! Csak akkor az ételbe, ha már készen van !

LÁBÉRSZŰKÜLET:
Fokozzuk a vérkeringést: Kinyújtott lábbal háton fekve, majd oldat fekve, aztán hason és végül a másik oldalon fekve körözzünk! Majd térdben behajlított lábbal ugyancsak irjunk le köröket mind a négy helyzetben. Dolgozzunk mind a két lábbal ! Vigyázat: a hirtelen mozdulatok károsak lehetnek !

LEGYEK, SZUNYOGOK ellen:
Bazsalikom ablakba, balkonra Fahéj-szegfűszeg-főzetet kis tálkákba kirakni (asztalra, ágy mellé) (a vaníliáscukor nem jött be!)

LÉGÚTI BETEGSÉGEK:
Kakukkfű, torma, vöröshagyma nyers reszelt, Káposzta, csalán, szezámmag Vöröshagymára fél citrom leve – úgy enni.

LÉGCSŐHURUT:
Hagyma: „az egészség elixírje. – Kúraszerű használata tanácsos. Só nélkül !!! De mézzel, olajjal, paradicsommal együtt lehet. – Reszelt tormát – fejünket egy picit betakarva – lélegezzük be. Váladéktól megszabadulni: Kakukkfű tea (csak forrázni szabad !

LUMBAGO :
Orbáncfű-olajos bedörzsölés – virágát befőttesüvegbe + felönteni olivaolajjal. 2 hétig napon tartjuk, majd leszűrjük. Sötét üvegben, hűvös helyen tároljuk.

MÁJ –nak jó:
a reggel fogyasztott nyers burgonyalé, Gyermekláncfű kefírbe
MÁJSORVADÁS:
Csipkelekvár vagy tea maggal együtt fogyasztva. Tea: 1 liter naponta: zsurló, orbáncfű, csalán, tarackgyökér egyenlő mennyiségben Ezt este beáztatni, reggel felforralni.

MEDDŐSÉG ESETÉN:
Csalántea, fontos a gólyaorrfű tea.

MÉZ :
IDŐSEK NE FOGYASSZANAK PEMPŐS MÉZET ! LÉPES MÉZET NE EGYÜNK! MÁRMINT LÉPET NE!

MÉREGTELENÍTÉS:
= az immunrendszer erősítése, a szervezet teljes kitisztítása, a máj erősítése. – Izzasztás, – Nyersen sárgarépa- és céklalé fogyasztása nagy mennyiségben – Hús mellőzése – gyógyteakúrák: bodza, hárs, csalán(napi másfél-két liter!), diólevél, zsurlófű, cickafark, körömvirág, nyírfalevél HÁROMFÉLE TEÁNÁL TÖBBET NE KEVERJÜNK ÖSSZE, MERT A SZERVEZET NEM EMÉSZTI MEG, NEM DOLGOZZA FEL!
Ezeket a teaféléket ne alkalmazzuk szív- és érrendszeri megbetegedéseknél !!! – Alma-kúra: Étkezés előtt naponta 3 alkalommal enni. „Naponta 3 alma az orvost is távol tartja” ! – Belek méregtelenítése: körte – Szervezet kimosója: dinnye

MÉRGEK:
Kedvenc mérgeink: pl. a kávé: epesav okozója. Igen rosszat tesz a vesének.a cukor: 1 kockacukor elvihet egy napi összes vitamint a szervezetből

MÉRGEZÉS (Toxémia):
Leárnyékolni a fekhelyet. Salátaféléket kell készíteni, de só nélkül ! – Csalánteát kell készíteni. A folyadék desztillált víz legyen! Masszírozás – különösen az ujjhegyeket!

MIRIGYEK-nek jó:
Gyermekláncfű – aprítva, kefirbe keverve Reszelt torma

NÁTHA :
– Zsebkendőre levendulát csepegtetni, és ezt belélegezni. – Mellkast disznózsírral kenegetni. – Jó meleg, mézzel ízesített gyógyteát inni. – Majorannát kevés zsíron, fedő nélkül forrósítsunk fel. Amilyen melegen csak bírja a kezünk, kenjük fel a majorannát a beteg hátára és V-alakban elöl a mellkasára is.

NYIROK-GYULLADÁS:
Egészséges étrend ! – Búzacsíra, saláta, spenót, paradicsomlé – mert antibiotikum van bennük.

NYOMBÉLFEKÉLY:
Cickafarkfű– főzete védi a nyálkahártyát, segíti a sejtek regenerálódását. Antiszeptikus, hámosító, összehúzó hatású.

NYOMELEM- ÉS VITAMINSZÜKSÉGLET:
Búzacsíra, gabonamagvak csirái, olajos magvak Összes nyomelem: szilvában

OLAJTERÁPIA:
Ha úgy érezzük, egészségünk nincs egészen rendben: Az egy evőkanálnyi olajat csak szürcsölni-szívni kell, és persze ha megfehéredett, kiköpni! A gyógyító eljárást a szervezet bonyolítja tovább. Azonnal megkezdi az olaj a gyógyítást. Figyelem!!!: Kiköpés után a szájat kiöblíteni, kitisztítani, mert a „folyadék mérgező”!!!
EZT AZ OLAJAT LENYELNI TILOS !!!

ORRMELLÉKÜREG-GYULLADÁS:
– Reszelt tormát – fejünket egy picit betakarva – lélegezzük be.

ÖREGEDÉS-LASSÍTÓ:
Fokhagyma

PATTANÁSOS ARCRA:
Tyúkhúr-saláta

PÁRAKÖTÉS:
Lehetséges kámforral, kamillával, cickafarkfűvel vagy almaecettel.

PROSZTATA:
Nagyobbodásnál: naponta 1 kanál tökmagolaj

RÁK –Megelőzés:
Az orvosi kezelések, előírások mellett: SZIGORÚ ÉTREND !! DE a nyers koszt még egészségesebb ! TIlOS: állati fehérjét, lisztes ételeket, édességet enni !
Szilva : sejtburjánzást csökkentő Cseresznye, Bőrráknál: Teának csak a bodza virága jó !

REUMA:
– Szőlő, alma, naspolya, gyermekláncfű kefirbe keverve. – Jó a reggel fogyasztott nyers burgonyalé. – Élő macska szőrzetéből puha anyagú zacskóba tenni, majd ezt a fájó gócra fektetni. – Reszelt torma gézbe csavarva, 10-20 percig a fájó részre. !!! Előtte jól bekrémezni !!!

ROVARCSÍPÉSRE:
– Nyálazzuk be a csípés helyét, és tegyünk rá: összezúzott fokhagymát, vagy összezúzott vöröshagymát, vagy nyers burgonyát, vagy orvosi zsálya levelét.

SALAKTALANÍTÁS:
Akácméz reggel, gyermekláncfű-saláta, körte

SCLEROSIS MULTIPLEX:
Diéta, különösen az aludttej jó! Agyag- vagy káposztapakolás hátul a gerincre. Masszírozás a mirigy-, anyagcsere-, vese- stb. pontokon. Sok mozgás, és TÜRELEM, TÜRELEM, TÜRELEM.

SEB :
(Gennyes seb) Hámozott, karikázott krumplit tegyünk reggel és este a fájós részre.

SZAMÁRKÖHÖGÉS:
Fekete retek: kivájt közepébe mézet tenni, amikor már leveses, meginni.

SZÁJSZAG, Rossz szájíz:
ánizsmag rágcsálása

SZEM :
Először mindenképpen orvoshoz fordulni. Együnk nyerset naponta: pl. fokhagyma, petrezselyem, használjunk fűszerként kakukkfüvet, mentát, csalánt. Dió – almával is, sárgarépa -Gyengülő látás: Kérhetünk az orvostól A,B,E-vitamint. (Igen jó a ligetszépe olajos változata teába éppúgy mint a szembe csöpögtetve.) – Kettős látás: Naponta igyunk 7 dl almahéj-teát (csak piros héjú almából !!!) – forraljuk 5 percen keresztül LASSÚ FŐZÉSSEL !
Fogyasszunk rendszeresen nyers ételeket.

SZÁRAZ SZEMRE
Kamillás vattát tegyünk. A kamillát ne főzzük, csak forrázzuk le. Ha főzzük, savas lesz, és az nem jó

SZEMGYENGESÉG veleszületett:
A-vitamin és sárgarépa-lé egész életében.

SZÉDÜLÉS:
Az okot kell felderíteni. De jó, ha a kéz kisujj tövét belülről megmasszírozzuk, így visszanyerhetjük egyensúlyunkat. Homlokunkra gyakoroljunk nyomást.

SZÉDÜLÉS, GÖRCS, IDEGESSÉG:
Feltételezhető a magnézium hiánya. Javasolt: kukorica, borsó, zabpehely, héjazott mandula.

SZÉKREKEDÉS:
Lehetőségek a gyógyulásra: hashajtó elhagyása. Hasmasszírozás. Megpróbálni, mire áll át a szervezet szívesen: aszalt szilva, lenmag egyben, kevés vízzel bevenni. Szilvalekvár, homoktövis lekvár, Tamarin lekvár. Ha bírja az epe: reggelire egy evőkanál oliva olaj. Fekete retket felszeletelni, meghinteni kandis cukorral. Ebbőlt a gyógyító léből inni reggelente egy kis pohárnyival – kúraszerűen használva.

SZÍV:
Alma, szőlő, mazsola, galagonya-bogyó ill. –tea.

SZÍVBAJOK, -PANASZOK:
Tea: 1 és negyed liter vízben felforralni. 20 dkg cukrot, amikor langyos, hozzáadni 8 dkg darabokra vágott tormát, 8 dkg darabokra vágott fokhagymát, 2 egész citrom héját felszeletelve és a levét belenyomni. Mindezeket egy 2 literes uborkásüvegbe tenni. Jól összekeverni, lazán lekötni papírral, és 14 napig hűvös helyen állni hagyni. Közben felkeverni. Dózis: Reggelente éhgyomorra egy-egy kupicával fogyasztani. Ez a mennyiség egy kúra. Kis pauza után megismételhető. Általános felfrissülést és közérzetjavulást eredményez. Az erek bővültek lesznek. Szabadabb lesz a keringés, megtisztul minden felesleges mészlerakódástól. Elmarad a szédülés és fejfájás is.

SZÍVINFARKTUS:
Ha csak a gyanú is fennáll, HÍVJUNK AZONNAL ORVOST! Addig pedig gondoskodjunk a beteg nyugalmáról.

SZÍVIZOM:
Mazsola, szárított szőlő

SZÍVIZOMGYULLADÁS:
Mindig legyen rendben vizeletünk, székletünk. A gyulladást ugyanis a húgysav okozza. Savtermelő ételek mellőzése, igyunk tyúkhúr-teát.

SZÜRKE HÁLYOG:
Sós szemfürdő: – 1 liternyi állott vízbe tegyünk egy kávéskanál nem jódos jót. Tegyük arcunkat csukott szemmel a vízbe, és a víz alatt nyissuk ki a szemünket. Számoljunk 3-ig. Majd becsukjuk a szemünket, kijövünk a vízből, kinyitjuk szemünket, és pislogunk néhányat. Ezt megismételjük háromszor. Csak az arcot mossuk meg utána, a szemet és környékét ne! Kb. másfél óráig ne menjünk ki a levegőre, nehogy megfázzon a szemünk. Ezt a kúrát naponta ! – Együnk sárgarépát, vagy igyuk a levét rendszeresen.

TAVASZI FÁRADTSÁG:
zsenge csalán felaprítva, vajba keverve, barna kenyéren

TOROKGYULLADÁS:
Búzacsíra, saláta, spenót, paradicsomlé – mert antibiotikum vann bennük.

TÜDŐTÁGULÁS:
Levendulát cseppentsünk forró vízbe, és ezt lélegezzük be!

TYÚKSZEM:
Fogyó holdkor sózott vagy ecetes hagymát 3 órán át rajta tartani, utána könnyen kivehető. Szappannal kevert fokhagyma is ugyanolyan jó.

ÜLŐIDEGZSÁBA:
– Meleget ne alkalmazzunk a testre ! Szükséges az ágyban-maradás gyógyulásig. A fekhely legyen mindig kemény, és feküdjünk mindig laposan.
– Szükséges az ülőfürdő. Ebbe tegyünk borókaágacskát. Bedörzsölni a fájó tagot lehet úgy, hogy alkoholba áztatunk10 napra páfránygyökeret, leszűrjük, és ezzel dolgozunk naponta. – Vagy alkalmazhatunk párakötést kámforszeszes kivonattal, – vagy kamilla- ill. cickafarkfűvel. – Tea: Bodza vagy orbáncfű – Nem szabad hidegre ülni és álldogálni sem !!!

VASTAGBÉL:
VASTAGBÉL PROBLÉMA: A joghurt-evés megállítja a rothadást. Dió – almával is. Segíti a vastagbél működését.

VASTAGBÉLNYULLADÁS: Makrobiotikus étrend! Tej, tejtermékek, lisztes készítmények, édességek mellőzése! Torma mézzel elkeverve

FEKÉLYES VASTAGBÉL: (Colitis ulcerosa) Minden Szaturnusz év rossz a számára. A colitisnél mindig számításba kell venni valamilyen, esetleg fel nem ismert allergiát vagy asztmát is! Amennyiben nem búzaérzékeny, térjen rá a makrobiotikus étrendre: – étele 55 %-a legyen gabona. – teája álljon a bélnyugtató zsálya, csalán és apróbojtorjánból. – hagymát ne egyen! Presszúrapontok: patkóbél, nyirok, bél, gyomor a megfelelő sorrendben. Nyers saláta. GONDOLATAI NE HÁTRA, CSAK ELŐRE NÉZZENEK !!!

VESE
-BAJ:
Csipkelekvár vagy tea maggal együtt fogyasztva. Tea: 1 liter naponta: zsurló, orbáncfű, csalán, tarackgyökér egyenlő mennyiségben Ezt este beáztatni, reggel felforralni. Nyirok-masszírozás, naponta két órán át. – Élénkítő: Gyermekláncfű (kákics) salátának. Így háromszor annyi vas, C- és A-vitamin van benne, mint más hasonló növényben.

VESZETT ÁLLAT HARAPÁSA:
Az orvosi ellátás után a sebre reggel és este almaecetes kelkáposzta pakolás szükséges.

VÉRCUKORSZINT CSÖKKENTÉSE:
– Fehér mustármagból 3 csapott kávéskanállal közvetlen a főétkezés előtt, rágás nélkül kevés vízzel lenyelni. Tegyük ezt 3 hétig, utána következzék hosszabb szünet.
– Fogyasszunk minden nap egy-egy csokor petrezselymet. – Igyunk rendszeresen csalánteát. ! A csalánt csak forrázni !!!!)

VÉRKERINGÉS-SERKENTŐ:
Rozmaring-fürdő, csalán-tea Hagyma ! – kúraszerűen használva só nélkül! De mézzel, olajjal, paradicsommal együtt lehet.

VÉRKERINGÉS-ZAVAROK:
(Magas vérnyomásra is) 1 és negyed liter vízben felforralni: 20 dkg cukrot, amikor langyos, hozzáadni 8 dkg darabokra vágott tormát, 8 dkg darabokra vágott fokhagymát, 2 egész citrom héját felszeletelve és a levét belenyomni. Mindezeket egy 2 literes uborkásüvegbe tenni. Jól összekeverni, lazán lekötni papírral, és 14 napig hűvös helyen állni hagyni. Közben felkeverni. Dózis: Reggelente éhgyomorra egy-egy kupicával fogyasztani. Ez a mennyiség egy kúra. Kis pauza után megismételhető. Általános felfrissülést és közérzetjavulást eredményez. Az erek bővültek lesznek. Szabadabb lesz a keringés, megtisztul minden felesleges mészlerakódástól. Elmarad a szédülés és fejfájás is.

VÉRNYOMÁS:
– MAGAS vérnyomás: – Fagyöngy tea. Éjszaka áztatni 1 dl vízben egy csipetnyi fagyöngyöt. Reggel éhgyomorra meginni. – Akácméz reggel. – Sárgarépa és leve (napi 10 gr) – 5 fej fokhagymát apróra vágni, és 300 gr 96 fokos alkoholban 1 hónapig áztatni. Naponta felrázni. 1 hónap után leszűrni. Adagolás: reggeli előtt 1 mokkáskanállal, kevés vízzel bevenni.

VÉRNYOMÁS-SZABÁLYOZÁS:
Rizskúra: A rizst rövid ideig főzzük, majd gőzben több órán keresztül állni hagyjuk. Fogyasszunk hozzá almakompótot.

VÉRRÖGKÉPZŐDÉS
Képződését akadályozza: petrezselyem, olajos magvak, hidegen sajtolt olajak

VÉRSZEGÉNYSÉG:
– Vasas alma: négy vasszöget tegyünk este az almába reggelig, vagy reggeltől estig. Húzzuk ki a szöget, együk meg az almát. Héjából 5 perces főzéssel készítsünk finom teát. – Sárgarépalé!! – Mindig citromosan, almával préselve, és utána együnk pár szem diót vagy olajos magvat.

VÉRTISZTÍTÓ:
fokhagyma, torma, petrezselyem

VISSZÉR,
Vénatágulás: Kakukkfű-, rozmaring-, bormenta- vagy zsálya-tea. Cickafark-tea Két félét is összekeverhetünk ezekből Kelkáposztalevél- pakolás: – Torzsát és vastag ereket kivágni, a megmosott leveleket egy üveggel elgöngyölni, a fájós erekre rátekerni, majd meleg ruhával betakarni. (a levelet csak fáslizzuk, ne fóliázzuk a lábat!
Napi 1-4 órát legyen rajta mindaddig, amíg az eredmény nem lesz tökéletes. Mindig a káposzta BELSŐ felét használni !

VITAMINHIÁNY-betegség:
Hagyma: Kúraszerű használata tanácsos. Só nélkül !!!!! De mézzel, olajjal, paradicsommal együtt lehet.

VÍZHAJTÓ:
pl. málna

ZÖLDHÁLYOG:
SZIGORÚAN TILOS A SZEMFÜRDŐ !!!!!!! Igyunk vízhajtó teát: a víz elvezetése a szervezetből a szemben is csökkenti a nyomást. Vizsgáltassuk meg a vesénket és pajzsmirigyünket, mert ezek lehetnek a fő okok. Igyunk rendszeresen csalán- vagy zsurló teát.

ÁSVÁNYI ANYAGOK SZEREPE – LEGFONTOSABB MAKRO- ÉS MIKROELEMEK:

Napi szükséglet Hol hat Miben található
Cink

7-10 mg

Gyorsítja a sebek gyógyulását, fontos a hormonműködéshez Inzulin és különböző enzimek alkotórésze, Gyomorbetegeknél kevesebb szívódik fel. Máj, dió, spárga, őszibarack Belsőségek, tengeri ételek, marhahús, búzacsira
Fluor

3,1-3,8 mg

Csontképzés, fogképzés, csonterősítő Fogszuvasudást csökkenti! Túladagolás veszélyes!
Nagyobb fluortartalmú ásványvizet kerülni !!!
Zsázsa, kecsketej, kecskesajt, cékla, paraj, savanyú-káposzta, vörös- és fehérkáposzta, tojássárga, zab, fokhagyma., tengeri hal, fluorozott ivóvíz, tea, kávé, hering
Foszfor
700 mg
Szénhidrát-anyagcsere, sav-bázis-egyensúly, Az izommunka fontos tényezője. Csont- és fogerősítő Az energiaraktározás és –felszabadítás fontos anyaga. Korpa, árpa, bab, téliborsó, rozs, tojássárga, vörösáfonya, cékla zöld levele, vörös-káposzta, uborka, Napraforgómag, búza, dió, baromfihús, alma, sárgabarack, sárgadinnye, tej, Mák, Óvári-sajt, hús, hüvelyesek, hal,
Jód

200 mikrogramm

Energia, nélkülözhetetlen a normális pajzsmirigyműködéshez!
Struma kialakulását akadályozza
Articsóka, gomba, saláta,dió, ásványvíz, nyers tojássárga, paradicsom, szamóca, körte, sült-burgonyahéj, fokhagyma, ananász, csukamájolaj, spenót hagyma, tejtermékek, tengeri hal
Kalcium
800-1000 mg
Felelős a csontok épségéért, a fogakért, Csontszilárdító, csontképző,csontsűrűségfokozó Idegrendszer, szívizom, allergia, asztma Hiánya miatt felléphet gyulladás, elhúzódik a véralvadás, gyengülhet az emlékezőtehetség! Fontos: – Tablettát ne étkezés előtt vegyük be ! – Felszívódáshoz szükséges: C –vitamin + segít: D-vitamin – Felszívódást gátolja: tea, kávé, növényi
rostok(cellulóz), gabonakorpa, spenót, sóska
Korpa, mandula, citrom, oliva, lefölözött tej, iró, savanyú-káposzta, hagyma, paraj, tojássárga, saláta, endívia, lencse, hüvelyesek, zöldségek gyermekláncfű, csalán, szezámmag, Pannonia-sajt, glutein-liszt, szőlő, őszibarack, cseresznye, szilva, görögdinnye, füge, narancs, petrezselyem, mák, dió, hús, hal
Kálium
200 mg-tól
Fontos az izmok épüléséhez és az idegek működéséhez
Káliumvesztés következtében az izomgyengeség a bénulásig fokozódhat.
Teljes- és fölözött tej, Búzakorpa, aszalt szilva, endívia, paraj, dió, körte, paradicsom, sárgarépa, lencse, római saláta, hagyma, káposzta, zsázsa, zab, melasz, oliva, fehér bab, szeder, banán, görögdinnye, csalán, mazsola
Kén A méregtelenítésben nagyon fontos. Fertőző betegségek megjelenésénél van nagy szerepe a szervezet védekezésében. Aminosavak építőköve Fehérjék: marhahús, bab Karalábé, tojás, mandula, rozs, téliborsó, árpa, hántatlan rizs, fokhagyma, aszalt őszibarack, kelkáposzta, retek, mogyoró, uborka, füge, sárgarépa, datolya
Klór Ideg- és izomműködés, izületi betegségek Sajt, kecsketej, rozs, répa- és cékla-zöld, fehér- és vörös káposzta, héjas uborka, savanyú-káposzta, paraj, spárga, retek, sárgarépa, saláta kókuszdió, datolya
Króm
30-100 mikrogramm
Koleszterincsökkentő, vérsűrűség- és vércukorszint-szabályozó Búza csira, teljes kiőrlésű gabona, kenyér
Magnézium
300-350 mg
Megelőzheti az öregedési folyamatot, az érelzáródást, csökkentheti az infarktus megjelenését. Rákmegelőző hatású. Csontképzés, fogképzés, izomműködés, idegek fejlődése, izületek épsége Hiánya ingerlékenységet, izomgyengeséget, járászavart, szédülést, depressziót okozhat. Felszívódást segíti: E- és B-vitamin
Túladagolással fokozódik a kalcium- és foszforkiválasztás !!
Korpa, rozsliszt, borsó, aszalt alma és kajszibarack, mandula, kókuszdió, amerikai mogyoró, paraj, uborka, saláta, citrom, narancs, szőlő, füge, mák, citrom, hüvelyesek, fehér bab, őszibarack, levélzöldség, tengeri ételek! tökmag, dió, mogyoró
Mangán
2-5 mg
Nagy mértékben fokozza a vas hatását. Számos élettani működésben vesz részt.
Csontsűrűséget fokozza, enzimműködést segíti
Zsázsa, petrezselyem, endívia, mandula, borsmenta, fenyőmag Teljes kiörlésű kenyér, szárított gyümölcsök, zabpehely
Molibdén
75-250 mikrogramm
Allergia-csökkentő Tojás, duórumtészta, tejtermék, gabonafélék
Nátrium
550 mg-tól
Szabályozza a vízháztartást, segít az ízületi betegségeknél. (Só. Itt nem a hiány, inkább a tobzódás veszélye fenyeget! A só nem étel, nincs benne vitamin, nincs szerves ásvány, még tápanyag sincs.)DE: Elrabolja a test kálciumát, mérgezi a szívet, és a szervezet idegrendszerét túlérzékennyé teheti. A só minden elemben benne van, ne sózzunk még rá! Túlfogyasztásnál: magas vérnyomás, gyomorrák Spárga, uborka, zeller, póré, paraj, sárgarépa, lencse, szamóca, cékla, füge, kókuszdió, diók, alma, só, marhahús, sertéshús, szardínia, sajt, kukoricakenyér, savanyúkáposzta, ketchup
Réz
1-1,5 mg
Oxigénfelvételt segítő, vasháztartást szabályozza Belsőségek, szárított hüvelyesek, csokoládé, napraforgómag
Szelén
30-70 mikrogramm
Rák megelőzése, szívinfarktus-védelem, reuma, izületi gyulladás, öregedéslassító, immunrendszer-védő és erősítő ! Tablettás túladagolás: MÉRGEZŐ !!! Búzacsira, korpa, paradicsom, szőlő, Húsok, tengeri halak, őszibarack, szilva
Szilícium
5-10 mg
A kötőszövetek segítője. Haj- és körömerősítő Spárga, héjas uborka, zab, paraj, teljes búza, hántolatlan rizs, árpa, szamóca, káposzta, datolya, füge, dió, mandula, zöld körte, burgonya, köles
Vas
10-15 mg
Nélkülözhetetlen ! Vérképző, oxigéncsere-segítő, koncentráció-fokozó Hiánya a hiánybetegséget húzza maga után, és a vérszegénységet. Jelentkezhet szívtáji fájdalom, törékeny köröm és haj, stb. ! Felszívódása: C-vitaminnal ! Felszivódást gátolja: elemi cink Teljes búza, árpa, lencse, zöld zöldség, csalán, paraj, saláta, tojássárga, szilvák, bab, bogyók, szőlő, körte, alma, barack, mazsola, füge, mandula, fehér káposzta, dió, máj, sertésmáj, bab, barack, szójaliszt

VITAMINOK

Napi szükséglet Mire jó: Hol található
A
1 mg
Szem/látásgyengülés, nyálkahártya, bőr felrepedése ellen, immunrendszer erősítése Felszívódását segíti: E-vitamin Halmájolaj, tengeri hal, margarin, tejszín,, tejtermékek,Saláta, petrezselyem, paraj, görögdinnye, körte, sárgabarack(+karotin!), sárgadinnye(+karotin!), Paradicsom,
! Vaj, dió, sárgarépa, alma, őszibarack, *Máj,* sajt,*tojássárgája
B1
1-1,2 mg
Szívgyengeség-, ideggyengeség ellen, agyi oxigénhiány ellen, izom- és idegerősítő, emlékezőképesség javítása Hántolatlan rizs, zabpehely, teljes kiörlésű gabona, földimogyoró, zöldségek, körte, gabonacsira, hüvelyesek, fokhagyma,burgonya ! Élesztő, őszibarack, dió, sertéshús, máj, alma,
B2
1,2-.1,5 mg
Bőr-, haj-, körömerősítő, gyomor- és bélrendszeri tünetek ellen, növekedési probléma (csökkenés) ellen, fáradtság ellen, zsírégető Élesztő, olajos magvak, leveles zöldségek, hal, szárnyasok, gomba, káposzta, spenót, brokkoli, szója, alma, körte, csirkemáj ! tej, máj, túró, tojás, sajt, dió, őszibarack
B3
13 mg
Energiaképző (zsír- és szénhidrátégés), idegerősítő, bélhurut és fáradtság ellen.
Hiánya fáradtságot, koncentrációs zavarokat okoz
Szárnyasok, kenyér, karalábé, kukorica, káposzta, máj, teljes kiörlésű gabona, borjúhús, ! hal, rókagomba
B5
6 mg
Gyorsítja a sebgyógyulást, Erősíti az immunrendszert Gomba, belsőségek
B6
1,2-1,5 mg
Idegesség, álmatlanság ellen, zsíranyagcsere-zavar ellen, Fehérje-anyagcsere-szabályozó Hiánya esetén fáradtság, nagyobb fertőzésveszély Máj, korpa, borsó, uborka, tej, hús, hüvelyesek, búzacsira, hal, alma, körte, dió, mazsola, szilva, tojás, barna kenyér, szójatermékek ! élesztő
belsőségek
B8 Vércukorszint-szabályozó Szárnyasok, gombák, magvak, tojássárgája, Spenót, körte ! alma,
B12
3 mikrogramm
Nélkülözhetetlen a vérképzésben, növekedésben, idegerősítő,
emésztési probléma ellen
Máj, marhahús, hering, tojás, alma, körte, saláta, spenót, hüvelyes zöldség ! tej, tejtermékek
C
100 mg-tól
Levertség, fáradtság, vérzékenység, lázas fertőző betegségek ellen, vesebetegeknek, dohányosoknak, segíti a immunrendszert és a szabad gyökök lekötését. rák ellen véd! Gyorsítja a sebgyógyulást, Narancs, gyümölcslevek, karfiol, , körte, sárgadinnye, ! fekete ribizli, kökény, őszibarack, brokkoli, kivi, káposzta, paradicsom, alma, dió, burgonya, paprika, *hagyma, *csipkebogyó, *citrom,*savanyított káposzta, *citrusfélék, *szamóca,
D
5 mikrogramm
Vese- és májbetegség, csontritkulás , angolkór ellen, csontok fejlődésére, kalcium-felszívódásra, ! daganatképződés megelőzésére Csukamájolaj, vitaminokkal dúsított tejtermékek, szárnyasok, máj, vörös- és fehérhús, avokado, vaj, margarin, gomba, szardínia, makréla ! Hering, tonhal, lazac, tejtermékek, tojássárgája.
E
12-14 mg
Izomsorvadás ellen, vérszegénység ellen, „vérhígító”, jobb oxigénszállítás, erek és ellen állóképesség erősítője, szív- és keringési rendszer védője, megvéd a rákkeltő szabad gyököktől Hús, tej, saláták, napraforgó, baromfihús, hal, káposztafélék, hüvelyesek, növényi olajok !, petrezselyem, gabonamagvak csirái, , búza csira, tojássárgája, margarin, pulyka, dió *olajos magvak, *hidegen sajtolt olaj,
levélzöldségek
F
(telítetlen
zsírsav)
Bőrbetegségek (ekcéma) ellen, Májelzsírosodás ellen, szaporodási képesség csökkenése ellen, !!De TÚLADAGOLÁSNÁL:vérrögképződés
Epekőképződés Koleszterin-növekedés !
Búza csira, napraforgó, szójabab, dió, mandula, avokádó, tej, sajt (Edami), joghurt, pulykahús
olivaolajok, hal, szezámmag
Folsav Fehérvérsejtek számának növelésére, vas jobb felszívódására! Zöld növények levelei, brokkoli, spenót, sárgadinnye
H
30-60 mikrogramm
Energiahasznosító Tojás, zabpehely
K
60-80 mikrogramm
Vérzékenység ellen, vérzéscsillapító, Csontépítő a D-vitaminnal együtt !! Zöld növények, káposzta, paraj, sertéshús, növényi olaj, leveszöldségek, kelbimbó
édeskömény
* = + antioxidánsokvannak bennük: a szabad gyökök ellenségei, lekötői ! – a legtöbb antioxidáns van a vörösborban, szőlőben, gyümölcsben, zöldségben

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: