Öreganyáink tudománya

ÖSSZEGYŰJTÖTT MORZSÁK
Lajos Atya és Szabó György tanácsaiból és egyéb hasznosságok
„HADD TERJEDJEN A JÓ, – VETNI KELL, BÁRKI IS ARAT.”
„Minden rét és mező, valamennyi hegyoldal és lankás mind megannyi patika”(Paracelsus)
= ISTEN PATIKÁJA

A nevetés a lélek pihenése.
A vidám kacagás a lélek tüsszentése.
Csak a szívünkkel látunk jól …
Ahol szeretetet vetünk, ott öröm sarjad.
A tövis, amely az életben szúr, rózsát terem az örökkévalóságban.
A természet gyógyít, ha lassan is, de gyógyít.
Aki téged mindenestől megteremtett, mindenestől visszakövetel magának.
Isten útjai vezethetnek sötétségbe, de mindig világosba torkollnak.
Ti Isten temploma vagytok, és az Isten lelke lakozik Bennetek.
Életed legfontosabb pillanata a jelen pillanat, legfontosabb embere, akivel most kell leülnöd beszélgetni. Legfontosabb tetted a szeretet.
Ne tartályok legyünk, hanem források.
Minden szép, amire szeretettel nézünk.
Az orvos nem ura, hanem csak szolgája a természetnek. Ezért úgy illik, hogy az orvoslás tudománya a természet akaratát kövesse.
Ha Istennek nem lenne rád szüksége ott, ahová helyezett, nem rendelt volna oda.
A Teremtő három orvost rendelt a számunkra: Dr. Csend, Dr. Diéta, Dr. Humor
Amikor azt hiszed, hogy minden elveszett, a nap a hegyek mögé csak nyugodni tér.
Örüljünk mindig annak, amink megvan! A világ mindig olyan, amilyennek látjuk!
S ha mindezt megvalósítottuk, úgy” hóttig” megélünk.


NAGYON FONTOS TANÁCSOK:
Minden nap séta a friss levegőn !!! + Légzőgyakorlat: orron be, szájon lassan ki.

Nyers gyümölcsök: CSAK AZ ÉTKEZÉSEK KÖZÖTTI IDŐBEN FOGYASZTHATÓK !!!

Gyógyteákat IS EKKOR FOGYASSZUNK, ÉS LEGALÁBB FÉL ÓRÁVAL ÉTKEZÉS ELŐTT !!!
Zöldség- és gyümölcsleveket (sárgarépa, cékla, stb.) UGYANÍGY !!!

BETEGSÉGEK OKAI:
Kriticizmus: ízületi gyulladást,
Düh: keléseket
Sértődés: tumort okoz,
Bűntudat pedig behozza a fizikai fájdalmat a szervezetbe.
A GYÜMÖLCSÖK, ZÖLDSÉGEK, GYÓGYNÖVÉNYEK JÓTÉKONY HATÁSAINAK
ISMERETE ÉS ALKALMAZÁSA
NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI DIAGNÓZIST ÉS KEZELÉST !!!
!!! AZ ALÁBBI GYÓGYMÓDOK KIEGÉSZÍTÉSEKÉNT OLVASD EL AZ ANYAG VÉGÉN LÉVŐ BÜKKSZENTKERESZTESI FÜVESEMBER (SZABÓ GYÖRGY) TANÁCSAIT IS !!!

AGYÁLLAPOT ERŐSÍTÉSE:
Rendszeresen fogyasszunk néhány szem mazsolát, diót,vagy mandulát. A szőlőcukor is az agy egyik fő tápláléka. Jó az endívia saláta, mert az fokozza az agytevékenységet

AGYÉRELMESZESEDÉS:
Jellemző a fülzúgás, feledékenység, fejfájás és szemfáradékonyság Jó rá az akácméz. Az akácméz kihúzza a salakot a szervezetből, és lehúzza a vérnyomást. Tanuljunk állandóan, mert az élesíti az agyat. Vagy keresztrejtvény-fejtés, megtanult versek ismétlése, nyelvtanulás.

AGYMŰKÖDÉST SEGÍTI: dió almával

ALLERGIA:
Feketeretek-leve reggelente, kúraszerűen – egy kis pohárnyit. Szeleteljük fel a retket, és hintsük meg kandis-cukorral. Ezt a gyógyító levet igyuk meg Makrobiotikus étrend !

ALVÁSZAVAR:
Szárított almahéj-tea. Fél liter vízben 3 percig lassan főzni, majd citromfüvet rádobni. Kihűlés után citrommal és mézzel ízesíteni.

ANYAGCSEREZAVAR:
Dió – gyümölccsel együtt eléri a kívánt hatást. Érdemes a diót megpróbálni íróval vagy sárgarépával együtt fogyasztani.

ARANYÉR:
Tölgyfakéreg-ülőfürdő, vagy kamillás fürdő.
Csalánlevél főzettel mosogatni rendszeresen a beteg testrészt, de a gyermekláncfű is jó.
Fontos, hogy rendszeresen fogyasszon a beteg aszalt szilvát !

ARCÜREGGYULLADÁS:
Egészséges étrendet!
Búza csira, saláta, spenót, paradicsomlé – mert antibiotikum van bennük !

ASZTMA
Mellőzük a tejet, tejterméket !!!, a lisztes készítményeket !!, az édességet !!
Mérsékeljük a folyadék túlfogyasztását !!
Torma mézzel elkeverve.
Jó a szíverősítő galagonya-tea vagy rozmaring, ill. citromfű-tea.

ASZTMAROHAM:
Cseppentsünk levendulát forró vízbe, és ezt lélegezzük be !

ATOMPOR FERTŐZÉS:
Jelei lehetnek: izzadás, gyengeségérzet, fehér arc.
Javallott: naponta almahéjtea, nyers saláta.
Masszírozni rendszeresen: vese-, mellékpajzsmirigy-, anyagcsere- stb. pontokat.

BAKTÉRIUMÖLŐ
hatóanyagok: A keskeny útifűben, mentában, citromfűben, zsályában, a kolostorkertek virága, csodaszer: baktérium- és gombaölő, fertőtlenítő és gyulladásgátló a forrázata.

BELEK méregtelenítése: körte

BÉLFÉRGEK ellen:
(Gyerekeknél˘ nyers sárgarépa és nyers csemegekukorica

BÉLRENDSZERI PROBLÉMÁK:
dió – almával is . Vastagbél működését segíti.
2 kávéskanálnyi koriander magot áztassunk 1 csésze forró vízbe10-15 percig. Étkezések között igyuk meg. Kiküszöböli a baktériumokat, enyhíti a felfújódást és a telítettség érzését. Segít a gyomorgörcsöt oldani.

BÉLRENYHESÉG:
Hagyma: „az egészség elixírje.
Kúraszerű használata tanácsos. Só nélkül !!! De mézzel, olajjal, paradicsommal együtt lehet.

BÉLTAKARÍTÓ: szilva, aszalt szilva
(Az aszalt szilvát mindig mossuk le forró vízzel !!!!)

BÖJT :
Hetente 1x ajánlatos.
Pl. egy egész nap csak aszalt szilvaleves (szükség esetén + kevés barna kenyér. !!!Figyelem: az aszalt szilvát mindig mossuk le forró vízzel !!!)

BŐRRÁK:
Mindenféle rák a nyiroknál jelentkezik.
Fontos, hogy a verejték kijöjjön.
Csak a bodza virága jó teának.
Lásd még: „Rák”

CÉRNAGILISZTA-hajtó:a fokhagymás tej.

CUKORBAJ:
Az orvosi szakvélemény fontos, de az étkezés átállítása is !!!
C-vitamin pótlására savanyú káposztát.
Cukor helyett REGGEL kevés méz még megengedhető, mert a szemnek viszont nagyon jót tesz.

SOK MOZGÁS A SZABADBAN
Napi másfél liter tea: babhéj, zsálya, csalán
Nyersen: petrezselyem. Nyers zöldség és gyümölcs (a gyümölcs cukrozás nélkül!)
Benedekfű teája legyen időnként, de meghatározott rendben.
Igen fontos a nagylábujj masszírozása.
Búza helyett korpa és dió keveréke, és zöldségleves.
Fontos az ágynyugalom is. Az ágymelegben regenerálódik a hasnyál.
Vízhajtó lehetséges még külön is: tarackgyökérből.
ÉPÍTŐ, P O Z I T Í V GONDOLATAI LEGYENEK !!!
COLITIS ULCEROSA:
lásd: fekélyes VASTAGBÉL

CSÍPŐIDEG GYULLADÁS:
fekhely legyen mindig kemény, és feküdjünk mindig laposan.
Szükséges az ülőfürdő. Ebbe tegyünk borókaágacskát. Bedörzsölni a fájó tagot lehet úgy, hogy alkoholba áztatunk10 napra páfránygyökeret, leszűrjük, és ezzel dolgozunk naponta.
Vagy alkalmazhatunk párakötést kámforszeszes kivonattal, vagy kamilla- ill. cickafarkfűvel.
Tea: Bodza vagy orbáncfű
Nem szabad hidegre ülni és álldogálni sem !!!

CSONTERŐSÍTŐ: Pl. szezámmag (az egyik legjobb kalcium-forrás), petrezselyem, cseresznye

DEPRESSZIÓ:Dió – almával, citromfű

EKCÉMA:
Z A B T E A fogyasztása. Hosszú ideig éljünk vele!
Napi adag: 1 liter vízhez 1 kanál zab, lassú tűzön 10-15 percig főzzük.
Fontos a nyers koszt !

EKCÉMA ÉS EGYÉB KIÜTÉSEK:
Forró kamilla teában „füröszteni”, majd tejes étolajjal bekenni (2 ek étolajba fél kávéskanál forralt tejet kell tenni)
+ ZABTEA fogyasztása

ELEKTROSZMOG ELLEN: Friss sárgarépa vagy leve

EMLÉKEZŐTEHETSÉG erősítése:
Igyunk rendszeresen bodzateát és citromfűteát!
Fogyasszunk legalább 1 csokor petrezselymet naponta.
Tanuljunk versrészleteket, memorizáljunk.

EPEKŐ, EPEHOMOK:
Reggelente kúraszerűen egy kis pohárnyi fekete retek leve.
– szeleteljük fel a retket, és hintsük meg kandis cukorral. Ezt a gyógyító levet igyuk.

EPILEPSZIA:
Forduljunk orvoshoz! Ha nincs orvosi segítség:Homlokra, tarkóra kelkáposzta pakolást tenni 1-1 órára.
Mindig a kelkáposzta belső oldalát használjuk fel. Elgöngyöljük egy üveggel a kelkáposzta rostjait, hogy ne törjön. Utána bedörzsölni olivaolajjal ezt a tájat 3 percig.
Este lefekvés előtt bevenni mézel kevert olivaolajat. (2 ek)
Főzzünk fűszermentesen, mert a fűszer előidézheti az epilepsziás rohamot.
Cukor helyett mindig mézet használjunk.
Főzzünk húsmentesen. Diéta: tilos a szesz, kávé, bab, borsó, vörös- és fokhagyma, bors, mustár, szalonna, füstölt húsok.
Cickafark vagy rozmaring tea.
ÉDESÍTÉS:
Lehetőleg akácmézzel, ne cukorral

ÉGÉSI SEBEK :
Kézen: reszelt nyers burgonya (nyers) mézet az égési sebre.
– Megégett bőrfelületet először is azonnal hideg víz alá tenni, míg a tüzesség le nem csillapszik. Utána 2 tojás fehérjét felverni, és az égett bőrre rákenni – lassan, rétegesen !! (Első réteg megszárad, hártyát képez, rá a második réteg, stb. kb.)
Máásnapra a BŐR IS REGENERÁLÓDIK, NYOMA NEM MARAD AZ ÉGÉSNEK !!!

ÉRELMESZESEDÉS:
Alma, szezámmag, idősebb korban: galagonya-tea
1 és negyed liter vízben felforralni 20 dkg cukrot, mikor langyos lesz, hozzáadni 8 dkg darabokra vágott tormát, 8 dkg darabokra vágott fokhagymát, 2 egész citrom héját felszeletelve, és a levét belenyomni.
Mindezeket egy 2 literes uborkásüvegbe tesszük. Jól összekeverjük. Lazán lekötjük papírral, és 14 napig hűvös helyen állni hagyjuk. Közben párszor felkeverjük. Leszűrve üvegbe palackozzuk, bedugaszoljuk.
Dózis: reggelente, éhgyomorra egy-egy kupicával fogyasztunk belőle.
Ez a mennyiség egy kóra. Kis pauza után megismételhetjük.
ÁLTALÁNOS FELFRISSÜLÉST ÉS KÖZÉRZETJAVULÁST EREDMÉNYEZ. AZ EREK BŐVÜLTEK LESZNEK. SZABADABB LESZ A KERINGÉS, MEGTISZTUL MINDEN FELESLEGES MÉSZLERAKÓDÁSTÓL. ELMARAD A SZÉDÜLÉS, FEJFÁJÁS.!

ÉRRENDSZERI BAJOKRA: cickafark-tea

ÉRSZŰKÜLET a lábban: Az orvos tanácsán kívül: Ne fogyasszunk erős fűszereket, és kerüljük a só fogyasztását!

ÉRTISZTÍTÓ: petrezselyem, fokhagyma

ÉRPÁNT-ÉRZÉS A COMBON: Meridián masszírozás rendszeresen. + Étrend átalakítás

FAGYÁS: Levendulaolaj – jó ecsetelőszer.- a viszkető bőrt bekenni vele.

FEHÉRFOLYÁS:
Makrobiotikus étrend követése. Fehér fagyöngy teát(hideg vízben áztatni) inni, és fürdőt készíteni belőle (a fagyöngyöt csak hideg vízben áztatjuk, nem főzzük).
A betegség gyógyulása hosszadalmas.

FEJFÁJÁS: Reszelt torma vagy vöröshagyma gézbe csavarva, tarkóra.

FEKETE HÁLYOG (népi elnevezés): Forduljunk azonnal orvoshoz !

FOGÍNYGYULLADÁS:
Hagyma: „az egészség elixírje” (Kúraszerű használata tanácsos!)
SÓ NÉLKÜL!, de mézzel, olajjal, paradicsommal együtt lehet.

FORGÓCSONTOK fájdalma:
Borban megfőzött, darával összekevert kakukkfű.
Ezt a főzetet kell a fájó testrészre helyezni.
FOLYADÉKBEVITEL:
lásd: „Helyes IVÁS-ról”

FÜLFÁJÁS:
Tarkóra tett fokhagymapakolás
Fokhagymagerezd tisztítva fülbe téve – amíg az orvoshoz érünk.
Forró sót NEM AJÁNLOTT a fájó helyre tenni, mert a gennyet szétdobja!
Jobb a felvágott, megforrósított vöröshagyma bekötve egy zsebkendőbe, majd a fülre téve, és puha ruhával betakarva. Segít a gyulladás gyorsabb lejátszódásában.

FÜLZÚGÁS ellen: Orvoshoz fordulni (lehet agyérelmeszesedés is). Akácméz rendszeres fogyasztása. Kövirózsa levelének elrágcsálása

GOMBÁK ELLEN:
Kakukkfű tea. 1 teáskanál növényt leforrázunk 2 dl vízzel.
Hagyjuk állni 4-5 percig. Leszűrjük, reggel és délután fogyasztjuk.

GÖRCSOLDÓ:
Citromfű !Teaként vagy nyersen fűszerként.
– „Erősíti a főt, jót tesz a testnek, elhajtja a rossz gondolatokat, tisztítja a légzést”
GYOMOR
Jó a gyomornak a reggel fogyasztott nyers burgonyalé

GYOMORFEKÉLY:
Nyers krumpli leve, étkezés előtt meginni. Csak kúraszerűen!
Nyers sárgarépa-lé is jó.
– akácvirág+fehérárvacsalán+kálmosgyökér Egyenlő arányú keverékükből 1-1 evőkanálnyit leforrázni reggelente, 20 percig állni hagyni, majd leszűrni. Főétkezések előtt 3 részletben meginni.
-Cickafark,+apróbojtorján+fehérmályva+körömvirág+édesgyökér teakeverék.

GYOMORRONTÁS:
Folyadékot igyunk, DE NE CUKROSAT !
Könnyű ételek, pl. vízben főtt burgonya – amíg a gyomrunk meg nem nyugszik.
Citromfű-, menta-, kakukkfű tea

GYOMOR-RENYHESÉG: Hagyma – kúraszerű használata só nélkül!!!, lehet mézzel, olajjal, paradicsommal együtt.

GYOMORSAV:
HA SOK: Nyers krumplilét inni az étkezések előtt fél órával.
Savas ételek, húsok, tejtermékek mellőzése.
HA KEVÉS: Keserűt fogyasztani. Ezerjófű tea .
Emésztőrendszer erősítésére: cékla-lé, vagy -saláta olajjal, almával, hagymával. Kúraszerűen fogyasztani, időnként szünettel.

GYULLADÁSOK
Gyulladások ellen Zsálya-tea: 1 liter forrásban lévő vízbe 1 ek aprított zsályalevél. Pontosan 3 percig forraljuk, tűzről levéve egy kis kanál mentalevelet bele. 10 percig állni hagyjuk, és leszűrjük. homlok-gyulladásra: Egészséges étkezés !
Búzacsira, saláta, spenót, paradicsomlé – mert antibiotikum van bennük.

HAJHULLÁS:
Oka lehet: gyenge vérkeringés, szívgyengeség, májbetegség, hajgomba vagy a haj festése. Meg kell szüntetni az előidéző okot!
Azután a hajgyökér megerősítése: ecetben főzött csalángyökérrel bedörzsölni a fejbőrt.
Levendula-olaj + alkohol fele-fele arányban. Bedörzsölni a fejbőrbe.

HALLÁS: NAGYOTHALLÁS:
Kövirózsa levelét megtörve, a kijövő cseppet a fülbe téve. Ezt addig ismételjük, amíg a hallásunk nem javul.
A fülcsont mögötti részt finoman masszírozni.

HANGSZÁL PROBLÉMA: Édesgyökeret, fekete cukrot vagy szalmiák cukrot szopogatni. Légcső-gégefő masszírozás.

HASNYÁLMIRIGY GYULLADÁS:
A-, E-vitaminhiány a szervezetben, esetleg zsírmáj vagy alkohol van jelen.
-Élénkítő: Kákics – salátának !!! Igy háromszor annyi vas, C- és A-vitamin van benne, mint hasonló más növénybe.

HÖRGHURUT:
Levendulát cseppentsünk forró vízbe, és ezt lélegezzük be.
Reszelt tormát – fejünket pokróccal kicsit letakarva – lélegezzük be.
Torma mézzel elkeverve.

IDEG-BÉNULÁS, GYULLADÁS, ZSÁBA:
Diéta, káposztapakolás a gerincre, sok mozgás,
Szklerózis multiplex) türelem, masszírozás: vese, hólyag, mirigynél.
– Ülőidegzsába: ld. „Ü”
– Csípőideg-gyulladás : ld. „CS”

IDEGRENDSZERI – Még nem szervi baj állapotában:
Teák: gyermekláncfú gyökér, zsurló, csipkebogyó, cickafark egyenlő arányban. Természetes táplálkozás.
Önszuggesszió, reflexmasszázs.

INFLUENZA ellen:
– Reszelt alma céklával, citromos vízzel.
A kicentrifugázott levük még jobb !!!!
– Gyógyteák: kakukkfű, körömvirág, zsálya, hársfa, bodza
– káposzta, csalán, torma
– Fokhagymát szétnyomni, mézet rá, és úgy lenyelni
– vöröshagymára fél citrom leve – úgy enni.
– Vöröshagyma héját rövid ideig főzni, ízesíteni mézzel. Segíti a felköhögést.
– Reszelt tormát – fejünket egy picit betakarva – lélegezzük be.
– Váladéktól megszabadulni: Kakukkfű tea (csak forrázni szabad !
– Majorannát kevés zsíron, fedő nélkül forrósítsunk fel. Amilyen melegen csak bírja a kezünk, kenjük fel a majorannát a beteg hátára és V-alakban elöl a mellkasára is.
– Állati fehérjék (tej, hús, vaj,stb.) teljes mellőzése
– Gyümölcs, zöldség, gabonafélék, burgonya fogyasztása
– Sok folyadék, és könnyen felszívódó szénhidrátok (fehérkenyér, zsemle, méz, stb.)

INFLUENZA + LÁZ ellen: Nyers cékla, alma és citrom leve – centrifugálva.

ISIÁSZ:
Álldogálni nem szabad. Hidegben és hidegre sose üljön le! Kiváltképp legyen óvatos a „beres”-hónapokban.
Teája lehet bodza, orbáncfű és nyírfalevél keveréke.
A borban megfőzött, darával összekevert kakukkfű-főzetet a fájó testrészre helyezni.
Nyáron felvágott paradicsomot tegyünk rá.
A helyes IVÁS-ról:
2 phár víz rögtön felébredés után – segíti a belső szervek működését.
1 pohár víz 30 perccel étkezés előtt- elősegíti az emésztést
1 pohár víz fürdés előtt – csökkenti a vérnyomást
1 pohár víz lefekvés előtt – megelőzi az agyvérzést, és az alvás közben gyakran előforduló szívrohamot.

KELLÉS : Nyers mézet rátenni. Fertőtlenít, tartósít. Hámozott, karikázott krumplit reggel és este a fájós részre.

KOLESZTERIN-Csökkentő: Pl. hidegen sajtolt olaj (olivaolaj), reszelt torma, petrezselyem, méz fokhagymával, csalántea.

KÖHÖGÉS ellen:1 fej héjas vöröshagyma főzete mézzel, citrommal. 10 percenként 1-1 korty gargarizálva majd lenyelve.

KÖSZVÉNY:
Szőlő, alma, naspolya,
gyermekláncfű kefírbe keverve.
Jó a reggel fogyasztott nyers burgonyalé.
Rozmaringot 10 napig áztatunk alkoholban, majd leszűrjük.(A 10 nap alatt néha rázzuk fel. Ezzel kenjük a fájós testrészeket.
Rozmaring-főzet: segíti az agyműködést is, frissíti az emlékezetet, jó szél- és epehajtó. Javítja az emésztést.

KULLANCSCSÍPÉS:
Igen fontos a csalántea hosszadalmas fogyasztása. Rendszeres, naponkénti masszírozás: fej, hipofizis, gerinc és idegvégződések pontjainál.

KULLANCSELTÁVOLÍTÁS ŐRSÉG-I MÓDRA:
Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a- belénk fúródott- kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a foszforos illatot,képes elhagyni miatta a testünket, és így még véletlenül sem marad bennünk a feje sem.

KULTÚRMÉRGEK:
Kedvenc mérgeink:
pl. a kávé: epesav okozója. Igen rosszat tesz a vesének.
a cukor: 1 kockacukor elvihet egy napi összes vitamint a szervezetből.
Lásd még: „Mérgek”-nél

L Á B : Hideg lábakat este csalánteában áztatni. Jó és nyugtató az esti rozmaring-lábfürdő

LÁBDAGADÁS: Főzésnél konyhasó helyett tengeri só minimális mennyiségben !!! Csak akkor az ételbe, ha már készen van !

LÁBÉRSZÚKÜLET:
Fokozzuk a vérkeringést: Kinyújtott lábbal háton fekve, majd oldat fekve, aztán hason és végül a másik oldalon fekve körözzünk! Majd térdben behajlított lábbal ugyancsak irjunk le köröket mind a négy helyzetben. Dolgozzunk mind a két lábbal !
Vigyázat: a hirtelen mozdulatok károsak lehetnek !

LEGYEK, SZŰNYOGOK ellen:
Bazsalikom ablakba, balkonra
Fahéj-szegfűszeg-főzetet kis tálkákba kirakni (asztalra, ágy mellé)
(a vaníliáscukor nem jött be!)

LÉGÚTI BETEGSÉGEK:
Kakukkfű, torma, vöröshagyma nyers reszelt,
Káposzta, csalán, szezámmag
Vöröshagymára fél citrom leve – úgy enni.

LÉGCSŐHURUT:
Hagyma: „az egészség elixírje.
Kúraszerű használata tanácsos. Só nélkül !!! De mézzel, olajjal, paradicsommal együtt lehet.
Reszelt tormát – fejünket egy picit betakarva – lélegezzük be.
Váladéktól megszabadulni: Kakukkfű tea (csak forrázni szabad !

LUMBAGO :
Orbáncfű-olajos bedörzsölés
– virágát befőttesüvegbe + felönteni olivaolajjal. 2 hétig napon tartjuk, majd leszűrjük. Sötét üvegben, hűvös helyen tároljuk.

MÁJ –nak jó:a reggel fogyasztott nyers burgonyalé,Gyermekláncfű kefírbe

MÁJSORVADÁS:
Csipkelekvár vagy tea maggal együtt fogyasztva.
Tea: 1 liter naponta: zsurló, orbáncfű, csalán, tarackgyökér egyenlő mennyiségben Ezt este beáztatni, reggel felforralni.

MEDDŐSÉG ESETÉN:
Csalántea, fontos a gólyaorrfű tea.
MÉZ :
IDŐSEK NE FOGYASSZANAK PEMPŐS MÉZET !
LÉPES MÉZET NE EGYÜNK! MÁRMINT LÉPET NE!

MÉREGTELENÍTÉS:
= az immunrendszer erősítése, a szervezet teljes kitisztítása, a máj erősítése.
– Izzasztás,
– Nyersen sárgarépa- és céklalé fogyasztása nagy mennyiségben
– Hús mellőzése
– gyógyteakúrák: bodza, hárs, csalán(napi másfél-két liter!), diólevél, zsurlófű, cickafark, körömvirág, nyírfalevél

HÁROMFÉLE TEÁNÁL TÖBBET NE KEVERJÜNK ÖSSZE, MERT A SZERVEZET NEM EMÉSZTI MEG, NEM DOLGOZZA FEL!
Ezeket a teaféléket ne alkalmazzuk szív- és érrendszeri megbetegedéseknél !!!
– Alma-kúra: Étkezés előtt naponta 3 alkalommal enni. „Naponta 3 alma az orvot is távol tartja” !
– Belek méregtelenítése: körte
– Szervezet kimosója: dinnye

MÉRGEK:
Kedvenc mérgeink:
pl. a kávé: epesav okozója. Igen rosszat tesz a vesének.
a cukor: 1 kockacukor elvihet egy napi összes vitamint a szervezetből

MÉRGEZÉS (Toxémia):
Leárnyékolni a fekhelyet.
Salátaféléket kell készíteni, de só nélkül !
Csalánteát kell készíteni.
A folyadék desztillált víz legyen!
Masszírozás – különösen az ujjhegyeket !
MIRIGYEK-nek jó:
Gyermekláncfű – aprítva, kefírbe keverve
Reszelt torma

NÁTHA :
– Zsebkendőre levendulát csepegtetni, és ezt belélegezni.
– Mellkast disznózsírral kenegetni.
– Jó meleg, mézzel ízesített gyógyteát inni.
– Majorannát kevés zsíron, fedő nélkül forrósítsunk fel. Amilyen melegen csak bírja a kezünk, kenjük fel a majorannát a beteg hátára és V-alakban elöl a mellkasára is.

NYIROK-GYULLADÁS:Egészséges étrend !- Búzacsira, saláta, spenót, paradicsomlé – mert antibiotikum van bennük.

NYOMBÉLFEKÉLY: Cickafarkfú – főzete védi a nyálkahártyát, segíti a sejtek regenerálódását. Antiszeptikus, hámosító, összehúzó hatású.

NYOMELEM- ÉS VITAMINSZÜKSÉGLET:Búzacsira, gabonamagvak csirái, olajos magvak Összes nyomelem: szilvában

OLAJTERÁPIA:
Ha úgy érezzük, egészségünk nincs egészen rendben:
Az egy evőkanálnyi olajat csak szürcsölni-szívni kell, és persze ha megfehéredett, kiköpni! A gyógyító eljárást a szervezet bonyolítja tovább. Azonnal megkezdi az olaj a gyógyítást.
Figyelem!!!: Kiköpés után a szájat kiöblíteni, kitisztítani, mert a „folyadék mérgező”!!!
EZT AZ OLAJAT LENYELNI TILOS !!!

ORRMELLÉKÜREG-GYULLADÁS:– Reszelt tormát – fejünket egy picit betakarva – lélegezzük be.

ÖREGEDÉS-LASSÍTÓ: Fokhagyma

PATTANÁSOS ARCRA:Tyúkhúr-saláta

PÁRAKÖTÉS: Lehetséges kámforral, kamillával, cickafarkfűvel vagy almaecettel.

PROSZTATA: Nagyobbodásnál: naponta 1 kanál tökmagolaj

RÁK –Megelőzés:
Az orvosi kezelések, előírások mellett: SZIGORÚ ÉTREND !! DE a nyers koszt még egészségesebb !
TIlOS: állati fehérjét, lisztes ételeket, édességet enni !
Szilva : sejtburjánzást csökkentő
Cseresznye,
Bőrráknál: Teának csak a bodza virága jó !

REUMA:
– Szőlő, alma, naspolya, gyermekláncfű kefírbe keverve.
– Jó a reggel fogyasztott nyers burgonyalé.
– Élő macska szőrzetéből puha anyagú zacskóba tenni, majd ezt a fájó gócra fektetni.
– Reszelt torma gézbe csavarva, 10-20 percig a fájó részre. !!! Előtte jól bekrémezni !!!

ROVARCSÍPÉSRE:– Nyálazzuk be a csípés helyét, és tegyünk rá:
összezúzott fokhagymát, vagy összezúzott vöröshagymát, vagy nyers burgonyát, vagy orvosi zsálya levelét.

SALAKTALANÍTÁS:Akácméz reggel, gyermekláncfű-saláta, körte

SCLEROSIS MULTIPLEX:
Diéta, különösen az aludttej jó! Agyag- vagy káposztapakolás hátul a gerincre. Masszírozás a mirigy-, anyagcsere-, vese- stb. pontokon.
Sok mozgás, és TÜRELEM, TÜRELEM, TÜRELEM.

SEB :(Gennyes seb) Hámozott, karikázott krumplit tegyünk reggel és este a fájós részre.

SZAMÁRKÖHÖGÉS:Fekete retek: kivájt közepébe mézet tenni, amikor már leveses, meginni.

SZÁJSZAG, Rossz szájíz:ánizsmag rágcsálása

SZEM :
Először mindenképpen orvoshoz fordulni.
Együnk nyerset naponta: pl. fokhagyma, petrezselyem, használjunk fűszerként kakukkfüvet, mentát, csalánt.
Dió – almával is, sárgarépa
-Gyengülő látás: Kérhetünk az orvostól A,B,E-vitamint.
(Igen jó a ligetszépe olajos változata teába éppúgy mint a szembe csöpögtetve.)
– Kettős látás: Naponta igyunk 7 dl almahéj-teát (csak piros héjú almából !!!)
– forraljuk 5 percen keresztül LASSÚ FŐZÉSSEL !
Fogyasszunk rendszeresen nyers ételeket.

SZÁRAZ SZEMRE:
Kamillás vattát tegyünk. A kamillát ne főzzük, csak forrázzuk le.
Ha főzzük, savas lesz, és az nem jó
SZEMGYENGESÉG veleszületett:
A-vitamin és sárgarépa-lé egész életében.

SZÉDÜLÉS:
Az okot kell felderíteni. De jó, ha a kéz kisujj tövét belülről megmaszírozzuk, így visszanyerhetjük egyensúlyunkat. Homlokunkra gyakoroljunk nyomást.

SZÉDÜLÉS, GÖRCS, IDEGESSÉG:
Feltételezhető a magnézium hiánya.
Javasolt: kukorica, borsó, zabpehely, héjazott mandula.

SZÉKREKEDÉS:
Lehetőségek a gyógyulásra: hashajtó elhagyása. Hasmasszírozás.
Megpróbálni, mire áll át a szervezet szívesen: aszalt szilva,
lenmag egyben, kevés vízzel bevenni. Szilvalekvár,
homoktövis lekvár, Tamarin lekvár. Ha bírja az epe: reggelire egy evőkanál oliva olaj.
Feketeretket felszeletelni, meghinteni kandis cukorral. Ebbőlt a gyógyító léből inni reggelente egy kis pohárnyival – kúraszerűen használva.

SZÍV:Alma, szőlő, mazsola, galagonya-bogyó ill. –tea.

SZÍVBAJOK, -PANASZOK:
Tea: 1 és negyed liter vízben felforralni. 20 dkg cukrot, amikor langyos, hozzáadni 8 dkg darabokra vágott tormát, 8 dkg darabokra vágott fokhagymát, 2 egész citrom héját felszeletelve és a levét belenyomni. Mindezeket egy 2 literes uborkásüvegbe tenni. Jól összekeverni, lazán lekötni papírral, és 14 napig hűvös helyen állni hagyni. Közben felkeverni.
Dózis: Reggelente éhgyomorra egy-egy kupicával fogyasztani.
Ez a mennyiség egy kúra. Kis pauza után megismételhető.
Általános felfrissülést és közérzetjavulást eredményez. Az erek bővültek lesznek. Szabadabb lesz a keringés, megtisztul minden felesleges mészlerakódástól. Elmarad a szédülés és fejfájás is.

SZÍVINFARKTUS:Ha csak a gyanú is fennáll, HÍVJUNK AZONNAL ORVOST!Addig pedig gondoskodjunk a beteg nyugalmáról.

SZÍVIZOM:Mazsola, szárított szőlő

SZÍVIZOMGYULLADÁS:
Mindig legyen rendben vizeletünk, székletünk. A gyulladást ugyanis a húgysav okozza.
Savtermelő ételek mellőzése, igyunk tyúkhúr-teát.

SZÜRKEHÁLYOG:
Sós szemfürdő:
– 1 liternyi állott vízbe tegyünk egy kávéskanál nem jódos jót. Tegyük arcunkat csukott szemmel a vízbe, és a víz alatt nyissuk ki a szemünket. Számoljunk 3-ig. Majd becsukjuk a szemünket, kijövünk a vízből, kinyitjuk szemünket, és pislogunk néhányat. Ezt megismételjük háromszor. Csak az arcot mossuk meg utána, a szemet és környékét ne! Kb. másfél óráig ne menjünk ki a levegőre, nehogy megfázzon a szemünk. Ezt a kúrát naponta !
– Együnk sárgarépát, vagy igyuk a levét rendszeresen.

TAVASZI FÁRADTSÁG:zsenge csalán felaprítva, vajba keverve, barna kenyéren

TOROKGYULLADÁS:Búza csira, saláta, spenót, paradicsomlé – mert antibiotikum van bennük.

TÜDŐTÁGULÁS:Levendulát cseppentsünk forró vízbe, és ezt lélegezzük be!

TYÚKSZEM:
Fogyó holdkor sózott vagy ecetes hagymát 3 órán át rajta tartani, utána könnyen kivehető.
Szappannal kevert fokhagyma is ugyanolyan jó.

ÜLŐIDEGZSÁBA:
– Meleget ne alkalmazzunk a testre ! Szükséges az ágyban-maradás gyógyulásig. A fekhely legyen mindig kemény, és feküdjünk mindig laposan.
– Szükséges az ülőfürdő. Ebbe tegyünk borókaágacskát. Bedörzsölni a fájó tagot lehet úgy, hogy alkoholba áztatunk10 napra páfránygyökeret, leszűrjük, és ezzel dolgozunk naponta.
– Vagy alkalmazhatunk párakötést kámforszeszes kivonattal, – vagy kamilla- ill. cickafarkfűvel.
– Tea: Bodza vagy orbáncfű
– Nem szabad hidegre ülni és álldogálni sem !!!

VASTAGBÉL:
– VASTAGBÉL PROBLÉMA:
A joghurt-evés megállítja a rothadást. Dió – almával is. Segíti a vastagbél működését.

VASTAGBÉLNYULLADÁS: Makrobiotikus étrend! Tej, tejtermékek, lisztes készítmények, édességek mellőzése! Torma mézzel elkeverve

– FEKÉLYES VASTAGBÉL: (Colitis ulcerosa) Minden Szaturnusz év rossz a számára.
A colitisnél mindig számításba kell venni valamilyen, esetleg fel nem ismert allergiát vagy asztmát is!
Amennyiben nem búzaérzékeny, térjen rá a makrobiotikus étrendre:
– étele 55 %-a legyen gabona.
– teája álljon a bélnyugtató zsálya, csalán és apróbojtorjánból.
– hagymát ne egyen!
Presszúrapontok: patkóbél, nyirok, bél, gyomor a megfelelő sorrendben.
Nyers saláta.
GONDOLATAI NE HÁTRA, CSAK ELŐRE NÉZZENEK !!!

VESE-BAJ:
Csipkelekvár vagy tea maggal együtt fogyasztva.
Tea: 1 liter naponta: zsurló, orbáncfű, csalán, tarackgyökér egyenlő mennyiségben Ezt este beáztatni, reggel felforralni.
Nyirok-masszírozás, naponta két órán át.
– Élénkítő:
Gyermekláncfű (kákics) salátának. Így háromszor annyi vas, C- és A-vitamin van benne, mint más hasonló növényben.

VESZETT ÁLLAT HARAPÁSA:Az orvosi ellátás után a sebre reggel és este almaecetes kelkáposzta pakolás szükséges.

VÉRCUKORSZINT CSÖKKENTÉSE:
– Fehér mustármagból 3 csapott kávéskanállal közvetlen a főétkezés előtt, rágás nélkül kevés vízzel lenyelni. Tegyük ezt 3 hétig, utána következzék hosszabb szünet.
– Fogyasszunk minden nap egy-egy csokor petrezselymet.
– Igyunk rendszeresen csalánteát. ! A csalánt csak forrázni !!!!)

VÉRKERINGÉS-SERKENTŐ:
Rozmaring-fürdő, csalán-tea
Hagyma ! – kúraszerűen használva só nélkül! De mézzel, olajjal, paradicsommal együtt lehet.

VÉRKERINGÉS-ZAVAROK:
(Magas vérnyomásra is) 1 és negyed liter vízben felforralni:
20 dkg cukrot, amikor langyos, hozzáadni 8 dkg darabokra vágott tormát, 8 dkg darabokra vágott fokhagymát, 2 egész citrom héját felszeletelve és a levét belenyomni. Mindezeket egy 2 literes uborkásüvegbe tenni. Jól összekeverni, lazán lekötni papírral, és 14 napig hűvös helyen állni hagyni. Közben felkeverni.
Dózis: Reggelente éhgyomorra egy-egy kupicával fogyasztani. Ez a mennyiség egy kúra. Kis pauza után megismételhető. Általános felfrissülést és közérzetjavulást eredményez. Az erek bővültek lesznek. Szabadabb lesz a keringés, megtisztul minden felesleges mészlerakódástól. Elmarad a szédülés és fejfájás is.

VÉRNYOMÁS:
– MAGAS vérnyomás:
– Fagyöngy tea. Éjszaka áztatni 1 dl vízben egy csipetnyi fagyöngyöt. Reggel éhgyomorra meginni.
– Akácméz reggel.
– Sárgarépa és leve (napi 10 gr)
– 5 fej fokhagymát apróra vágni, és 300 gr 96 fokos alkoholban 1 hónapig áztatni. Naponta felrázni. 1 hónap után leszűrni. Adagolás: reggeli előtt 1 mokkáskanállal, kevés vízzel bevenni.

VÉRNYOMÁS-SZABÁLYOZÁS:Rizskúra:A rizst rövid ideig főzzük, majd gőzben több órán keresztül állni hagyjuk. Fogyasszunk hozzá almakompótot.

VÉRRÖGKÉPZŐDÉS Képződését akadályozza: petrezselyem, olajos magvak, hidegen sajtolt olajak

VÉRSZEGÉNYSÉG:
– Vasas alma: négy vasszöget tegyünk este az almába reggelig, vagy reggeltől estig. Húzzuk ki a szöget, együk meg az almát. Héjából 5 perces főzéssel készítsünk finom teát.
– Sárgarépalé!! – Mindig citromosan, almával préselve, és utána együnk pár szem diót vagy olajos magvat.

VÉRTISZTÍTÓ:fokhagyma, torma, petrezselyem

VISSZÉR,
Vénatágulás: Kakukkfű-, rozmaring-, bormenta- vagy zsálya-tea.
Cickafark-tea
Két félét is összekeverhetünk ezekből
Kelkáposztalevél- pakolás:
– Torzsát és vastag ereket kivágni, a megmosott leveleket egy üveggel elgöngyölni, a fájós erekre rátekerni, majd meleg ruhával betakarni.
(a levelet csak fáslizzuk, ne fóliázzuk a lábat!
Napi 1-4 órát legyen rajta mindaddig, amíg az eredmény nem lesz tökéletes.
Mindig a káposzta BELSŐ felét használni !

VITAMINHIÁNY-betegség:
Hagyma:
Kúraszerű használata tanácsos. Só nélkül !!!!! De mézzel, olajjal, paradicsommal együtt lehet.

VÍZHAJTÓ:pl. málna

ZÖLDHÁLYOG: SZIGORÚAN TILOS A SZEMFÜRDŐ !!!!!!!
Igyunk vízhajtó teát: a víz elvezetése a szervezetből a szemben is csökkenti a nyomást.
Vizsgáltassuk meg a vesénket és pajzsmirigyünket, mert ezek lehetnek a fő okok.
Igyunk rendszeresen csalán- vagy zsurló teát.

ÁSVÁNYI ANYAGOK SZEREPE – LEGFONTOSABB MAKRO- ÉS MIKROELEMEK:
Napi szüks.
Hol hat:
Miben található:
Cink
7-10 mg
Gyorsítja a sebek gyógyulását, fontos a hormonműködéshez
Inzulin és különböző enzimek alkotórésze,
Gyomorbetegeknél kevesebb szívódik fel.
Máj, dió, spárga, őszibarack
Belsőségek, tengeri ételek, marhahús, búzacsira
Fluor
3,1-3,8 mg
Csontképzés, fogképzés, csonterősítő
Fogszuvasudást csökkenti
! Túladagolás veszélyes !
Nagyobb fluortartalmú ásványvizet kerülni !!!
Zsázsa, kecsketej, kecskesajt, cékla, paraj, savanyú-káposzta, vörös- és fehérkáposzta, tojássárga, zab, fokhagyma., tengeri hal, fluorozott ivóvíz, tea, kávé, hering
Foszfor
700 mg
Szénhidrát-anyagcsere, sav-bázis-egyensüly,
Az izommunka fontos tényezője. Csont- és fogerősítő
Az energiaraktározás és –felszabadítás fontos anyaga.
Korpa, árpa, bab, téliborsó, rozs, tojássárga, vörösáfonya, cékla zöld levele, vörös-káposzta, uborka,
Napraforgómag, búza, dió, baromfihús, alma, sárgabarack, sárgadinnye, tej,
Mák, Óvári-sajt, hús, hüvelyesek, hal,
Jód
200 mikrogramm
Energia, nélkülöhetetlen a normális pajzsmirigyműködéshez!
! Struma kialakulását akadályozza
Articsóka, gomba, saláta,dió, ásványvíz, nyers tojássárga, paradicsom, szamóca, körte, sült-burgonyahéj, fokhagyma, ananász, csukamájolaj, spenót hagyma, tejtermékek, tengeri hal
Kalcium
800-1000 mg
Felelős a csontok épségéért, a fogakért,
Csontszilárdító, csontképző,csontsűrűségfokozó
Idegrendszer, szívizom, allergia, asztma
Hiánya miatt felléphet gyulladás, elhúzódik a véralvadás, gyengülhet az emlékezőtehetség
! Fontos:
– Tablettát ne étkezés előtt vegyük be !
– Felszívódáshoz szükséges: C –vitamin
+ segít: D-vitamin
Korpa, mandula, citrom, oliva, lefölözött tej, iró, savanyú-káposzta, hagyma, paraj, tojássárga, saláta, endívia, lencse, hüvelyesek, zöldségek gyermekláncfű, csalán, szezámmag, Pannonia-sajt, glutein-liszt, szőlő, őszibarack, cseresznye, szilva, görögdinnye, füge, narancs, petrezselyem, mák, dió, hús, hal
– Felszívódást gátolja: tea, kávé, növényi
rostok(cellulóz), gabonakorpa, spenót, sóska
Kálium
200 mg-tól
Fontos az izmok épüléséhez és az idegek működéséhez
Káliumvesztés következtében az izomgyengeség a bénulásig fokozódhat.
Teljes- és fölözött tej, Búzakorpa, aszalt szilva, endívia, paraj, dió, körte, paradicsom, sárgarépa, lencse, római saláta, hagyma, káposzta, zsázsa, zab, melasz, oliva, fehér bab, szeder, banán, görögdinnye, csalán, mazsola
Kén
A méregtelenítésben nagyon fontos. Fertőző betegségek megjelenésénél van nagy szerepe a szervezet védekezésében.
Aminosavak építőköve
Fehérjék: marhahús, bab
Karalábé, tojás, mandula, rozs, téliborsó, árpa, hántatlan rizs, fokhagma, aszalt őszibarack, kelkáposzta, retek, mogyoró, uborka, füge, sárgarépa, datolya
Klór
Ideg- és izomműködés, izületi betegségek
Sajt, kecsketej, rozs, répa- és céklazöld, fehér- és vöröskáposzta, héjas uborka, savanyú-káposzta, paraj, spárga, retek, sárgarépa, saláta kókuszdió, datolya
Króm
30-100 mikrogramm
Koleszterincsökkentő, vérsűrűség- és vércukorszint-szabályozó
Búzacsira, teljes kiörlésű gabona, kenyér
Magnézium
300-350 mg
Megelőzheti az öregedési folyamatot, az érelzáródást, csökkentheti az infarktus megjelenését. Rákmegelőző hatású.
Csontképzés, fogképzés, izomműködés, idegek fejlődése, izületek épsége
Hiánya ingerlékenységet, izomgyengeséget, járászavart, szédülést, depressziót okozhat.
Felszívódást segíti: E- és B-vitamin
Túladagolással fokozódik a kalcium- és foszforkiválasztás !!
Korpa, rozsliszt, borsó, aszalt alma és kajszibarack, mandula, kókuszdió, amerikai mogyoró, paraj, uborka, saláta, citrom, narancs, szőlő, füge, mák, citrom, hüvelyesek, fehérbab, őszibarack, levélzöldség, tengeri ételek
! tökmag, dió, mogyoró
Mangán
2-5 mg
Nagy mértékben fokozza a vas hatását. Számos élettani működésben vesz részt.
Csontsűrűséget fokozza, enzimműködést segíti
Zsázsa, petrezselyem, endívia, mandula, borsmenta, fenyőmag
Teljes kiörlésű kenyér, szárított gyümölcsök, zabpehely
Molibdén
75-250 mikrogramm
Allergia-csökkentő
Tojás, durumtészta, tejtermék, gabonafélék
Nátrium
550 mg-tól
Szabályozza a vízháztartást, segít az izületi betegségeknél.
(Só. Itt nem a hiány, inkább a tobzódás veszélye fenyeget! A só nem étel, nincs benne vitamin, nincs szerves ásvány, még tápanyag sincs.)DE: Elrabolja a test kálciumát, mérgezi a szívet, és a szervezet idegrendszerét túlérzékennyé teheti.
A só minden elemben benne van, ne sózzunk még rá!
Túlfogyasztásnál: magas vérnyomás, gyomorrák
Spárga, uborka, zeller, póré, paraj, sárgarépa, lencse, szamóca, cékla, füge, kókuszdió, diók, alma, só, marhahús, sertéshús, szardínia, sajt, kukoricakenyér, savanyúkáposzta, ketcup
Réz
1-1,5 mg
Oxigénfelvételt segítő, vasháztartást szabályozza
Belsőségek, szárított hüvelyesek, csokoládé, napraforgómag
Szelén
30-70 mikrogramm
Rák megelőzése, szívinfarktus-védelem, reuma, izületi gyulladás, öregedéslassító, immunrendszer-védő és erősítő
! Tablettás túladagolás: MÉRGEZŐ !!!
Búzacsira, korpa, paradicsom, szőlő,
Húsok, tengeri halak, őszibarack, szilva
Szilícium
5-10 mg
A kötőszövetek segítője.
Haj- és körömerősítő
Spárga, héjas uborka, zab, paraj, teljes búza, hántolatlan rizs, árpa, szamóca, káposzta, datolya, füge, dió, mandula, zöld körte, burgonya, köles
Vas
10-15 mg
Nélkülözhetetlen !
Vérképző, oxigéncsere-segítő, koncentráció-fokozó
Hiánya a hiánybetegséget húzza maga után, és a vérszegénységet. Jelentkezhet szívtáji fájdalom, törékeny köröm és haj, stb.
! Felszívódása: C-vitaminnal !
Felszivódást gátolja: elemi cink
Teljes búza, árpa, lencse, zöld zöldség, csalán, paraj, saláta, tojássárga, szilvák, bab, bogyók, szőlő, körte, alma, barack, mazsola, füge, mandula, fehér káposzta, dió, máj, sertésmáj, bab, barack, szójaliszt
VITAMINOK
Napi szükségl.
Mire jó:
Hol található
A
1 mg
Szem/látásgyengülés, nyálkahártya, bőr felrepedése ellen, immunrendszer erősítése
Felszívódását segíti: E-vitamin
Halmájolaj, tengeri hal, margarin, tejszín,, tejtermékek,Saláta, petrezselyem, paraj, görögdinnye, körte, sárgabarack(+karotin!), sárgadinnye(+karotin!), Paradicsom,
! Vaj, dió, sárgarépa, alma, őszibarack,
*Máj,* sajt,*tojássárgája,
B1
1-1,2 mg
Szívgyengeség-, ideggyengeség ellen, agyi oxigénhiány ellen, izom- és idegerősítő, emlékezőképesség javítása
Hántolatlan rizs, zabpehely, teljes kiörlésű gabona, földimogyoró, zöldségek, körte, gabonacsira, hüvelyesek, fokhagyma,burgonya
! Élesztő, őszibarack, dió, sertéshús, máj, alma,
B2
1,2-.1,5 mg
Bőr-, haj-, körömerősítő, gyomor- és bélrendszeri tünetek ellen, növekedési probléma (csökkenés) ellen, fáradtság ellen, zsírégető
Élesztő, olajos magvak, leveles zöldségek, hal, szárnyasok, gomba, káposzta, spenót, brokkoli, szója, alma, körte, csirkemáj
! tej, máj, túró, tojás, sajt, dió, őszibarack
B3
13 mg
Energiaképző (zsír- és szénhidrátégés), idegerősítő, bélhurut és fáradtság ellen.
Hiánya fáradtságot, koncentrációs zavarokat okoz
Szárnyasok, kenyér, karalábé, kukorica, káposzta, máj, teljes kiörlésű gabona, borjúhús,
! hal, rókagomba
B5
6 mg
Gyorsítja a sebgyógyulást,
Erősíti az immunrendszert
Gomba, belsőségek
B6
1,2-1,5 mg
Idegesség, álmatlanság ellen, zsíranyagcsere-zavar ellen,
Fehérje-anyagcsere-szabályozó
Hiánya esetén fáradtság, nagyobb fertőzésveszély
Máj, korpa, borsó, uborka, tej, hús, hüvelyesek, búzacsira, hal, alma, körte, dió, mazsola, szilva, tojás, barnakenyér, szójatermékek ! élesztő
belsőségek
B8
Vércukorszint-szabályozó
Szárnyasok, gombák, magvak, tojássárgája,
Spenót, körte ! alma,
B12
3 mikrogramm
Nélkülözhetetlen a vérképzésben, növekedésben, idegerősítő,
emésztési probléma ellen
Máj, marhahús, hering, tojás, alma, körte, saláta, spenót, hüvelyes zöldség ! tej, tejtermékek
C
100 mg-tól
Levertség, fáradtság, vérzékenység, lázas fertőző betegségek ellen,
vesebetegeknek, dohányosoknak,
segíti a immunrendszert és a
Narancs, gyümölcslevek, karfiol, , körte, sárgadinnye,
! fekete ribizli, kökény, őszibarack, brokkoli, kivi, káposzta, paradicsom, alma, dió, burgonya,
szabadgyökök lekötését.
rák ellen véd!
Győrsítja a sebgyógyulást,
paprika,
*hagyma, *csipkebogyó, *citrom,*savanyított káposzta, *citrusfélék, *szamóca,
D
5 mikrogramm
Vese- és májbetegség, csontritkulás , angolkór ellen, csontok fejlődésére, kalcium-feszívódásra, ! daganatképződés megelőzésére
Csukamájolaj, vitaminokkal dúsított tejtermékek, szárnyasok, máj, vörös- és fehérhús, avokado, vaj, margarin, gomba, szardínia, makréla
! Hering, tonhal, lazac, tejtermékek, tojássárgája.
E
12-14 mg
Izomsorvadás ellen, vérszegénység ellen, „vérhigító”, jobb oxigénszállítás, erek és ellenállóképesség erősítője, szív- és keringési rendszer védője, megvéd a rákkeltő szabad gyököktől
Hús, tej, saláták, napraforgó, baromfihús, hal, káposztafélék, hüvelyesek, növényi olajok
!, petrezselyem, gabonamagvak csirái, , búzacsira, tojássárgája, margarin, pulyka, dió
*olajos magvak, *hidegen sajtolt olaj,
levélzöldségek
F
(telítetlen
zsírsav)
Bőrbetegségek (ekcéma) ellen,
Májelzsírosodás ellen, szaporodási képesség csökkenése ellen,
!!De TÚLADAGOLÁSNÁL:vérrögképződés
Epekőképződés Koleszterin-növekedés !
Búzacsira, napraforgó, szójabab, dió, mandula, avokádó, tej, sajt (Edami), joghurt, pulykahús
! olivaolajok, hal, szezámmag
Folsav
Fehérvérsejtek számának növelésére, vas jobb felszívódására!
Zöld növények levelei, brokkoli, spenót, sárgadinnye
H
30-60 mikrogramm
Energiahasznosító
Tojás, zabpehely
K
60-80 mikrogramm
Vérzékenység ellen, vérzéscsillapító,
Csontépítő a D-vitaminnal együtt !!
Zöld növények, káposzta, paraj, sertéshús, növényi olaj, leveszöldségek, kelbimbó
édeskömény
* = + antioxidánsokvannak bennük: a szabad gyökök ellenségei, lekötői !
– a legtöbb antioxidáns van a vörösborban, szőlőben, gyümölcsben, zöldségben
VÉRCSOPORT SZERINTI TÁPLÁLKOZÁS
H A S Z N O S : NEM-, VAGY RITKÁN AJÁNLOTT:
A Mogyoró, hüvelyesek, szóják, szalonna, máj, marhahús, sör
Búzaliszt-kenyér és tészta,
Rizs, sárgarépa, fokhagyma, spenót,
Zeller, eper, szeder, görögdinnye,
Citrom, szárított gyümölcsök,
Szardínia, lazac
B Sajtfélék, savanyított tejtermékek sertéshús, csirkehús, , kacsahús,
Szója-élelmiszerek, káposzta, borsó, lencse
Retek, mustár
O vöröshagyma, spenót, spárga, füstölt húsok, kukoricaolaj,
Tökmag, saláta, articsóka, füge, pácolt ételek, kávé, fekete tea
Szilva, cseresznye, ananász, hering
AB szőlő, szilva, kivi, kecskesajt, füstölt ételek, görögdinnye
savanyított tejtermék, gesztenye,
hagymafélék, burgonya
JAVASOLT FŰSZEREK:
ÁNIZS: Emésztést serkenti, étvágyjavító, szélhajtó és nyákoldó.
Epekiválasztást elősegítő.
Csecsemők szélhajtó teája.
BAZSALIKOM: Idegnyugtató, köhögéscsillapító, vizelethajtó.
Toroköblítőnek is ajánlott.
Kelések érlelésére is kiváló.
BORSIKA: Alacsony vérnyomás, bélhurut, felfúvódás esetén is kiváló a teája.
ÉDESKÖMÉNY: Nyákoldó, emésztést elősegítő, vízhajtó, tejszaporító hatású.
FŰSZERPAPRIKA: A-, B-, C-vitamint tartalmaz. Hajszálértágító hatása van.
Reuma elleni bedörzsölő-szer is.
KÖRMÉNY: Emésztést elősegítő, epehajtó, nyákoldó hatású.
Teája víz- és szélhajtó.
KAKUKKFŰ: Gyógynövényként mindegyik változata használatos.
Epehajtó, bélféregűző (mert timol fertőtlenítő van a növényben).
KAPOR: Emésztést serkentő, bélféregölő, szélhajtó.
KORIANDER: Szélhajtó, emésztést javító, vértisztító.
LESTYÁN: Epekő- és húgykőoldó, vizelethajtó a teája.
PETREZSELYEM: Étvágyjavító, vesekő-oldó, vízhajtó, hólyaghurut ellen ajánlott.
ROZMARING: Idegerősítő, görcscsillapító, epehajtó, szélhajtó.
ZSÁZSA: Baktériumölő hatású. Saláták ízesítéséhez kiváló.
KURKUMA: Rák, izületi gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, cukorbaj
(indiai sáfrány) ellenszere, hatásos az Alzheimer-kór megelőzésében, vértisztító, májvédő, vérkeringés-javító, vérrög-gátló, sebgyógyító, emésztésjavító
(CURRY):
GYÜMÖLCSÖK
Legfontosabb vitaminjai és ásványi anyagai, gyógyító ereje
Alma
A-, B- és C-vitaminok,
Kalcium, foszfor, vas
Magas rost- és víztartalma miatt székrekedés és hasmenés ellen is ajánlott.
Általános méregtelenítő hatás, koszorúér betegségek megelőzése
Segít a tüdő- és prosztatarák elleni harcban
Csökkenti az Alzheimer-kór veszélyét
Ananász
Felgyorsítja a műtétek utáni gyógyulást
Csökkenti az asztmás gyulladást
Áfonya
Segít az antioxidánsok szintjének visszaállításában
Visszafordítja az agyműködés öregkori hanyatlását
Megelőzi a húgyúti fertőzések kialakulását
Vörös áfonya
Enyhíti a prosztatafájdalmakat
Lassítja a leukémia, a tüdő- és vastagbélrák sejtjeinek növekedését
Megelőzi a húgyúti fertőzések kialakulását
Banán
Segít a zsírégetésben
Csökkenti a leukémia, vastagbél- és veserák kockázatát
Gyermekeknél csökkenti az asztmás tüneteket
Eper
Véd az Álzheimerkórral szemben
Csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét
Lassítja a vastagbél-, száj- és prosztatarák fejlődését
Cseresznye
Enyhíti az izületi fájdalmakat és a köszvényt
Csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét
Csökkenti a gyulladásokat
Gránátalma
Csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét
Segít a prosztatarák elleni harcban
Görögdinnye
A-vitamin, kálium, vas
. Vese tisztításában, hörghurut és köszvény gyógyításában segít.
Csökkenti a petefészek-, száj-, garat-, prosztatarák kockázatát
Kivi
Csökkenti a ráncok kialakulását
Csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát, és a vér zsírtartalmát
Csökkenti a székrekedést
Körte
A-, B- és C-vitaminok
Gyomor- és bélhurutcsillapító, emésztőrendszer nyálkahártyájának nyugtatója, csökkenti a gomorsavtermelést. B-vitaminja a központi idegrendszert erősíti.
Mangó
Immunrendszer támogatója
Csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét
Szabályozza a vér homocisztein-szintjét, így védi az artériákat
Málna
Akadályozza a száj-, mell-, vastagbél- és prosztatarák fejlődését
A benne lévő antioxidánsok védik a DNS épségét
Csökkenti a „rossz” koleszterinszintet
Narancs
Csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét
Csökkenti a száj-, torok-, mell- és gyomorrák, ill. a gyermekkori leukémia kockázatát
A benne található pektin csökkenti az étvágyat
Papaya
Az enzimek segítik az emésztést
Csökkenti a tüdőrák kockázatát
Elősegíti a zsírégetést
Őszibarack
A- és C-vitamin, szelén, magnézium, kalcium, cink
Intenzív méregtelenítő.
Segít aknés bőr, hajhullás, töredező körmök esetén, az érelmeszesedés megelőzésében, valamint a változókor panaszainak enyhítésében.
.
Sárgabarack
A-vitamin + elővitaminja (Karotin), kálium, kalcium, foszfor
A karotin nélkülözhetetlen a tökéletes látáshoz.
Dohányos légzőrendszernél és repedező körmöknél segít.
Sárgadinnye
Folsav, A- és C-vitamin, A-vitamin elővitaminja (karotin) kalcium, foszfor, vas
Immunrendszer támogatója.
Rendszeres fogyasztása megakadályozza az aranyér kialakulását.
Puffadás és gyulladásos bőrbetegség ellen.
Szeder
Növeli a csontsűrűséget
Csökkenti az étvágyat
Elősegíti a zsírégetést
Szilva
Kálium
Szívritmus-működés segítője.
Zsírbontó és vízhajtó hatás.
Az antioxidánsok védenek a DNS károsodásától
Védenek a klimax utáni csontritkulástól
Aszalt szilva: krónikus székrekedés ellen,
vastagbél-problémákra
Szőlő
Kálium, szelén
Vírusölő, akadályozza a rákos sejtek szaporodását,
Stressz okozta panaszok és krónikus fáradtság ellen
MÉRTÉKLETES VÖRÖSBORFOGYASZTÁS TÁVOL TARTJA A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BAJOKAT.
ZÖLDSÉGEK
gyógyító erejük
Avokado
Idegesség,
magas vérnyomás, sejtkárosodás
B-vitamin nyugtatóan hat az idegrendszerre.
Magas kálium-tartalom csökkenti a vérnyomást.
E-vitamin befogja a szervezetben a szabad gyököket.
100 g fedezi a napi káliumszükséglet negyedét.
C-vitamint rácsepegtetve az E-vitamin ideális kiegészítője.
Csökkenti a máj károsodását, a szájrák veszélyét, valamint a kolleszterinszintet
Articsóka
Segíti a véralvadást
Magas antioxidáns-tartalmú
Csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét.
Brokkoli
Rák,
Húgyúti fertőzés
Csontritkulás
Megfázás
A C-vitamin és a flavonoidok erősítik az immunrendszert.
A mustárolajok védelme a kórokozók ellen.
A kalcium stabilizálja a csontokat, és enyhíti az allergiát.
Rákellenes zöldség.
Csökkenti a prosztata-, húgyhólyag-, hasnyálmirigy-, gyomor- és mellrák esélyét
200 g fedezi a napi C-vitaminszükségletet.
Nyersen vagy enyhén párolva fogyasztani.
Borsó
Magas koleszterinszint,
Növényi anyagok (szaponinok) koleszterincsökkentők és védenek a rák ellen.
fáradtság, rák
A vas segít a vérszegénységben (fáradtság oka).
150 g fedezi a napi vasszükségletet és a szükséges rostanyagok ötödét.
Rövid ideig pároljuk!
Burgonya
Idegesség,
Húgyúti fertőzés
Megfázás
A B1-vitamin és a niacin erősíti az idegeket.
A kálium jó vízhajtó
A fehérje, a C-vitamin és a folsav erősítik az immunrendszert.
200 g fedezi a napi káliumszükséglet felét.
Héjában főzzük a kálium és a vitaminok miatt !!!
Édesburgonya=
B a t á t a
Gazdag szénhidrátban, bétakarotinban,
E-, C-, B1, B2, B6-vitaminok, Kalcium, Vas, Magnézium, Mangán, Kálium, Foszfor, Nátrium, Szelén, Réz, Cink
Csökkenti az agyvérzés kockázatát
Csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát
Véd a megvakulás ellen
Daganatmegelőző hatású
Antioxidánsai, proteinjei, vitaminjai segítenek megőrizni a fiatalságot.
C s i c s ó k a
Kálium, Foszfor, Magnézium, Vas, C-, B1-, B2-, B3-vitamin, rost, szénhidrát
Az inulin segíti a szervezet maximális öngyógyító tevékenységét.
Az inulin magához vonza a jó baktériumokat a bélben.
Az inulin segít az élelmiszer-allergia megszüntetésében.
Koleszterin- és triglicerid-csökkentő hatása a szív- és érrendszeri betegségeknél.
Fontos az elhízás, vesekő, köszvény, hipertónia, szívkoszorúér-betegségek megelőzésében.
Minimálisra csökkenti a mellrák rizikóját.
Szabályozza a vércukorszintet, cukorbetegeknél az inzulinfüggőséget csökkenti.
Fokhagyma
Megfázás, gombás fertőzés, trombózis, infarktus,
hasi görcsök, köhögés, hörghurut
Az allicin-tartalma véd a kórokozókkal szemben, és erősíti az immunrendszert, valamint csökkenti a vérrögök kialakulásának rizikóját.
Illóolajai serkentik az izomműködést, és oldják a görcsöket, valamint nyákoldó hatásúak.
Pl. köhögésnél:
fokhagymát szétpréselni, hozzá egy-egy ek citromlé és méz.
Lásd még: „Extra gyógyítók”-ban
Gomba
Segíti a természetes méregtelenítést
Csökkenti a vérnyomást, valamint a vastagbél- és prosztatarák kockázatát
Hagyma
Érelmeszesedés
Trombózis
Megfázás
Tüdőgyulladás
Nehezen gyógyuló sebek
Nátha, köhögés
Kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink,
B1, B2 , B3 , B5 , B6 , C-vitamin, folsav, biotin-t tartalmaz.
Az allicin csökkenti a rizikót, jelentősen erősíti az immunrendszert.
Az illóolajak csökkentik a gyulladást, nyákoldó hatásúak.
Minél többet fogyasztunk – nyersen vagy enyhén párolva – , annál jobb!
Lásd még: „Extragyógyítók”-ban
Karalábé
Csontritkulás
Megfázás
Rák
A kalcium és magnézium védi a csontokat.
A C-vitamin és a karotinoidok erősítik az immunrendszert.
A mustárolajok és más növényi anyagok védenek a rák ellen.
Egy közepes nagyságú karalábé fedezi a napi C-vitaminszükségletet.
Nyersen, a kisebb leveleket is, mert magas az ásványianyag-tartalma.
Karfiol
Stimulálja a méregtelenítést
Lassítja a mellrák sejtek növekedését
Véd a prosztataráktól
Káposzta
Rák
Székrekedés
Teltségérzet, gyomorégés, böfögés
Bőr és
nyálkahártyák sérülései,
Trombózis
Megfázások
Éjszakai vakság
A béta-karotin (az A-vitamin elővitaminja) regenerálja a retinát.
Az E-vitamin segít a megelőzésben, erősíti az immunrendszert.
A különböző növényi anyagok és a C-vitamin segítenek megelőzni a rákot.
A rostanyagok szabályozzák az emésztést, és serkentik a bélműködést.
Segíti az egészséges véralvadást
Csökkenti a prosztata-, vastagbél-, mell- és petefészekrák kockázatát
Aktiválja a szervezet természetes méregtelenítő rendszerét
Savanyúkáposztában: A tejsav és a tejsavbaktériumok jótékonyan hatnak ezekre a tünetekre.
Negyed fej káposzta fedezi a napi C-vitamin-szükségletet.
200 g fedezi a napi béta-karotin-szükségletet.
(Ne főzzük túl hosszasan), feltétlenül adjunk hozzá zsiradékot, mert a szervezet csak így tudja teljes mértékben hasznosítani az A- és E-vitamint !!!
Figyelem !!!: Külső levelét és a torzsát – magas nitrát- és esetleges ólomtartalma miatt ne fogyasszuk !!!!
Lásd még: „Extragyógyítók”-ban = Savanyúkáposzta
Kelkáposzta
Segít bizonyos rákfajták elleni harcban
Véd a szürkehályog ellen
Növeli a csontok sűrűségét
Kukorica
Stressz
Fáradtság
Magas magnéziumtartalma hatékony a stressz, izomgörcsök, szívritmuszavarokkal szemben.
Magas vastartalma segít a vérszegénység ellen.
Gazdag szénhidrátokban és fehérjékben.
100 g majdnem fedezi a napi vasszükséglet felét.
A konzerv is ugyanolyan jó !!!
Paradicsom
Étvágytalanság
Magas vérnyomás
Daganat
C-, A-, B1, B2- , E-vitamin, karotin, kálium, kalcium, magnézium, nátrium
Az alma- és citromsav serkentik az étvágyat és az emésztést, gátolják a betegséget kiváltó baktériumok elszaporodását a bélben.
Gyulladáscsökkentő
Csökkenti a nyelőcső-, gyomor-, vastagbél-, tüdő és hasnyálmirigyrák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek veszélyét
A kálium csökkenti a vérnyomást.
A lycopin nevű piros festéke védi a sejteket, csökkenti a daganatképződési hajlamot és az érelmeszesedés esélyét.
Immunrendszererősítő
Savtartalma érettségével arányosan nő, ezért az igazán érettek az előnyösek.
! TILOS zöld paradicsomot enni, mert mérgező (szolamin) !
Ez a méreg az érés során elbomlik.
Két közepes nagyságú paradicsom fedezi a napi káliumszükséglet ötödét.
Lásd még: „Extragyógyítók”-ban
Paprika
Sejtkárosodás
Székrekedés
Megfázás
Magam C-vitamintartalom (különösen a pirospaprikában!!) semlegesíti a szabad gyököket, és erősíti az immunrendszert.
A kapszaicin nevű növényi szubsztancia serkenti a teljes emésztőrendszert.
Egy közepesen nagy pirospaprika fedezi a felnőtteknél a napi C-vitamin-szükséglet 2-3-szorosát.
Lásd még: „Extragyógyítók”-ban !
Petrezselyem
Fáradtság
Megfázások
Fertőzések
Étvágytalanság
Magas vastartalma – 80 mg/100g megelőzi a vérszegénységet.
A vas és a C-vitamin erősítik az immunrendszert.
Az apiol étvágygerjesztő hatású.
100 g petrezselyem 170 mg C-vitamint tartalmaz, ez kb.
3 csokorra-való.
Használjuk gyakran fűszerként!
Póréhagyma
Teltségérzet
Epekő
Étvágytalanság
Az illóolajak pozitiv hatása az emésztésre, serkentik az epe termelődését.
150 g (1 kisebb szál) fedezi a napi A- és C-vitaminszükséglet felét.
Legjobb: nyersen, kevés zsiradékkal
Retek
(hónapos retek)
Rák
Székrekedés
A mustárolajak és penolsavak megelőző hatásúak.
Az illóolajak serkentik az epetermelődést, és meggyorsítják az emésztési folyamatot.
Nyersen fogyasszuk két étkezés között!!!
Sárgarépa
Bőr szerkezeti sérülései.
Székrekedés
Megfázások
Magas béta-karotin-tartalom javítja a bőr szerkezetét.
Rostanyagok – pektin – serkenti a renyhe bélműködést.
Erősíti az immunrendszert.
A benne lévő antioxidánsok védik a DNS épségét
Segít a szürkehályog elleni harcban
Csökkenti bizonyos fajta rákok kialakulásának veszélyét
1-2 sárgarépa fedezi a napi béta-karotin-szükségletet.
Nyersen vagy rövid ideig párolva (tejben vagy zsiradékban
Spenót
Sejtkárosodás
Szív- és keringési panaszok
Stressz
Megfázás
A béta-karotin és az E-vitamin szabadgyökfogók.
A kálium csökkenti a vérnyomást.
A magnézium oldja az izomgörcsöket.
A béta-karotin jelentősen erősíti az immunrendszert.
Csökkenti a rák kialakulásának veszélyét a májban, petefészekben, vastagbélben és prosztatában.
200 g fedezi a napi káliumszükséglet felét.
Mindig kevés zsiradékkal készítsük!
Soha ne melegítsük, mert rákkeltő anyagok keletkezhetnek benne!!!
Spárga
Táplálja a „jó” bélbaktériumokat
Véd a születési rendellenességektől
Elősegíti a szív egészségét
Tök=Úritök
Véd a sokizületi gyulladástól
Csökkenti a tüdő- és prosztatarák kockázatát
Gyulladáscsökkentő hatású
Zeller
Székrekedés
Sejtkárosodás
Magas vérnyomás
Az illóolajak és a sedanolid serkentik az emésztőszervek működését.
A béta-karotin semlegesíti a szabad gyököket.
A kálium szabályozza a vérnyomást, keringést.
A zeller szára jobb a gumónál: több sok káliumot tartalmaz.
150 g fedezi a napi szükséglet negyedét.
Legjobb nyersen fogyasztani, valamilyen olajat is tartalmazó szósszal.
„EXTRAGYÓGYÍTÓK”:
Búzafű: Regenerál, tisztít, gyógyít.
Tápanyagokban a leggazdagabb: a legtöbb ásványi anyag, vitamin, nyomelem van benne.
Elősegíti a szervezetbe jutott mérgező anyagok lebontását.
Tisztítja és képzi a vért.
Megújítja a sejtanyagcserét. Gyulladáscsökkentő.
Csökkenti a radioaktív-, röntgen- és földsugárzás által szerzett ártalmakat.
(Otthon, tálkában csiráztatva, ehetjük mint snidlinget, vagy akár az ételbe szórni, vagy rágcsálni.)
Cékla: Bőrbetegség, fáradtság ,máj- és hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, szem-, szív-, vérnyomás-panaszokra,nyirokrendszer zavaraira, vesepanaszokra.
Segít a vérképzésben. KIVÁLÓ ANTIOXIDÁNS!
Belőle készült NYERS ital segít leküzdeni a náthát és influenzát.
Gyógyhatását – mely nyersen a legnagyobb – a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti.
Erős méregtelenítő hatása van.
Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban.
Kipréselt levét répa- és almalével is gazdagíthatjuk.
Citrom: A CITROM 10 000 szer erősebb mint a KEMÓTERÁPIA
Vágj fel citromot és add oda a

Read more: http://tibetigyogyaszat.hupont.hu/42/lajos-atyaszabo-gyorgy-gyogynovenyek-egyeb-praktikak#ixzz3Q0T4NfSA

Érdemes megnézni a videót, dr. Jánosik Zsuzsa beszél az egyszerűségben élhető életről,
mutat be néhány gyógynövényt, s örökíti tovább a nagyanyjától tanult hagyományt.

http://vimeo.com/20533625

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: