A magyarok szent fájának gyümölcse!

dio-300x200Számos magyar legendában szerepel. A bölcsesség, az erő szimbóluma, termésének alakja miatt a kozmosz és az emberi agy jelképe. Levelei növekedésgátló vegyületeket építenek fel, ezeket az eső lemossa a talajra. Így gondoskodnak a diófák arról, hogy lombkoronájuk alatt ne nőjenek, szaporodjanak saját gyermekeik.

Magas energiatartalmának köszönhetően kimerültség esetén is gyorsan segít. Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavak közül a dióbél mind a 8-at tartalmazza, plusz megvan benne a méltán híres-neves Omega 3 zsírsav, mely elengedhetetlen szervezetünk számára, és önállóan képtelenek vagyunk előállítani.

A fenti szuperjó hatások miatt és mert a reggeli örök mumus, én meg pont ezért direkt erőltetem, íme két reggeli recept, a dió főszereplésével, előre elkészíthetően.

diovajDióvaj (a mogyoróvaj után szabadon )
Hozzávalók: egy pohár dióbél (előzetesen megpirítható), 1 kanál kókuszolaj.
Elkészítése: a diót megfelelő konyhai gépen finomra kell őrölni. Ez viszonylag hosszadalmas folyamat, többszörös kör, mert közben a tálka falára felnyomott diócafatokat is vissza kell forgatni. Magas az olajtartalma, így elég szépen be tud krémesedni, de rá lehet segíteni kis adagokban kókuszolajjal. Ekkora mennyiséghez egy evőkanálnyinál több semmiképp se kell. Ha már jó pépes, kenhető formát ölt, öntsük kicsi, zárható csatos üvegekbe, és mehet a reggeli pirítósra! Egyébként hűtőben tárolható. Pikánsabbá lehet tenni sóval, avagy fahéjjal és egy kis juharsziruppal!

diovaj-kenyeren

Diós müzli
Hozzávalók: 1 bögre natur zab (előzetesen sütőben megpirítható), 2 evőkanál kókuszolaj, 2 evőkanál juharszirup, 2 evőkanál barna cukor, 1 csipet só, 1 teáskanál fahéj, fél teáskanál gyömbér, 1/3 bögre dió, 1/3 bögre mandula, 1/3 bögre mazsola, kókusz szirom.
Elkészítése: egy lábasba tegyük a kókuszolajat, juharszirupot, barna cukrot, fahéjat, gyömbért és sót. Melegítsük fel 1-2 percre. Ezután pottyantsuk bele a diót, zabot, mandulát, mazsolát és kókuszt, hogy a felmelegített szirup mindent gondosan bevonhasson. 3-5 percig főzzük össze, majd borítsuk ki egy tálcára hűlni. Miután teljesen kihűlt, törjük szét nagy darabokra, mehet tejbe, joghurtba!
A hozzávalók kedv és ízlés szerint növelhetők, csökkenthetők, a juharszirup helyettesíthető mézzel is. Aa lényeg, hogy valami ragacsos anyag kell, ami összefogja. Édesszájúaknak csokidarabkákkal dúsítható!

Forrás itt!

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: