Gyermekláncfű, Pitypang (Taraxacum officinale)

pitypang-firstMíg a legtöbb kertészkedő a pitypangot gyomnövénynek tekinti, mások csodanövénynek ismerik el, amely nemcsak betegséget gyógyít, hanem rendszeresen fogyasztott táplálékként az egészségünket is óvja és védi. A pitypang szabályozza az emésztést, ápolja a májat és az epehólyagot, segít reumánál, feloldja a veseköveket, eltünteti a pattanásokat és a krónikus bőrbetegségeket, és általános erősítőszerként alkalmazható bármilyen problémánál.

Népies nevei: barátfej, pitypang, barátfű, békavirág, bimbófű, kákics, dandelion, oroszlánfog, pongyola pitypang, kácsavirág, kikirics, papatyivirág, pimpam, buborékfű, éjjeli lámpa, kutyatej, láncfű, láncvirág, pimpáré, zsibavirág, tejesfű virág.

Repülőszőrös magja a gyermekek kedvelt játéka. Neve is a gyermekjátékokból ered: száras virágait gyakran összefűzik, és nyakláncként vagy fejdíszként hordják.

Zömében márciusban, áprilisban virágzik. A gyökereket kora tavasszal szedik, hosszában vágják, szellős helyen szárítják. A leveleket virágzáskor kell gyűjteni.

Hatóanyagai:

  • A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: A-, D-, C- és B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt, szeszkviterpén-lakton keserűanyagot, karatinoidokat, flavonoidokat, ásványi anyagokat, inulint, béta-karotint tartalmaz. Az egész növénynek igen magas a kálium tartalma, de a bórtartalma is igen jelentős, mivel a káposzta után a pitypangban található a legtöbb.
  • Felhasználása
    • tea (gyökér, levél)
    • tinktúra (gyökér, levél)
    • méz-szirup (virág)
    • borogatás (gyökér)
    • saláta (levél)

    A gyermekláncfű ajánlott napi adagja 4-6 g.

    Gyökér: A pitypang gyökerét, nyersen, szárítva is fogyaszthatjuk.

    Tea: 3 dl vízben forraljunk fel 2 teáskanálnyi gyermekláncfüvet, és 1 percen át főzzünk, majd 15 perc elteltével szűrjük le. Kúraszerűen 6 héten át napi 2 csészével fogyasszunk belőle.

    Tinktúra:

    Egész évben hozzá lehet jutni az alkoholos-vizes oldathoz, amely az egyik leghatékonyabb alkalmazási mód. Belsőleg: 3×12 csepp étkezés előtt 1 dl tiszta vízben oldva. Kúraszerűen érdemes alkalmazni! Egy kúra 3 hét, utána 1 hét szünetet kell tartani, majd újra alkalmazható további 3 hétig. Erős vízhajtó hatása miatt bőségesebb vizeletürítést eredményez. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a növényi vízhajtó szerek a káliumot nem mossák ki a szervezetből.

    Borogatás:

    3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyünk 0,5 liter vízbe, forraljunk fel, és főzzünk 5 percig, majd készítsünk belőle pépet, kenjük rá egy kendőre és helyezzük a fájó, sajgó ízületre.

Saláta: 

A többi salátafajtához hasonlóan legtöbbször nyersen, olajjal, ecettel és fűszerekkel keverve fogyasztjuk.

pitypang-gaz-helyett-csodanoveny

Talán már feltűnt mindenkinek, hogy a pitypang milyen különösen makacs és elpusztíthatatlan növény, mivel az aszfalt legkisebb repedéseiből is kinő, mégpedig a legnagyobb nyári hőség ellenére is. Ezt a szívósságot és életerőt adja tovább mindazoknak, akik alkalmazzák. A pitypangot felhasználhatjuk saláta, tea, frissen préselt lé, kávé, bor vagy pitypanggyökér-kivonat formájában. Fontos, hogy a választás szerinti készítményt rendszeresen és kúraszerűen több héten keresztül alkalmazzuk. A pitypang alkalmazási lehetőségei

Különösen ismert a pitypang pozitív hatása az összes szervre, amely az emésztésben vesz részt. Fokozza a gyomorsav-termelődést, étvágyserkentő és görcsoldó hatású. A pitypang serkenti az epetermelődést a májban, és javítja a zsíranyagcserét. Hepatitisznél, epekőnél és májcirrózisnál is alkalmazzák.

Akinek a vércukorszintjével vannak problémái vagy már cukorbetegségben szenved, az naponta igyon meg egy csésze pitypangteát vagy szedjen pitypanggyökér-kivonatot, mert a pitypang segít a fennálló egyensúlyhiányt újra harmonizálni.

A pitypanggyökeret általános erősítőszerként alkalmazhatjuk, hogy a szervezetet újra lendületbe hozzuk. A pitypanggyökér erősíti a vesét, a májat, a hasnyálmirigyet, a lépet, a beleket és a gyomrot, valamint segít a méreganyagokat eltávolítani a szervezetből.

A pitypang vizelethajtó hatással is rendelkezik, ám – ellentétben a szintetikus vízhajtókkal –, nem okoz ásványianyag-hiányt, ellenkezőleg: a szervezetet fontos ásványi anyagokhoz, különösen káliumhoz juttatja. Sikeresen alkalmazható tehát húgyúti fertőzéseknél.

Gyermeklancfu_Taraxacum_officinale_gyoker

Pitypanggyökérből tea készítése

A fent nevezett panaszok mindegyikénél alkalmazhatjuk a pitypangot egyszerűen tea vagy frissen préselt növényi nedv formájában. Természetesen a teát főzhetjük a szárított virágokból is, mivel azonban a gyökér összehasonlíthatatlanul értékesebb, most a pitypanggyökértea elkészítését ismertetjük.

A tavaszi virágzás előtt gyűjtött pitypanggyökeret szárazon megtisztítjuk (tehát nem mossuk), hosszában csíkokra vágjuk, és néhány napig egy levegős, meleg helyen szárítjuk. Ebből a szárított gyökérből csészénként mintegy 2 teáskanállal hideg vízbe áztatunk egy éjszakára. Másnap a teát kicsit felforraljuk, leszűrjük, és ebből naponta legalább 3 csészével fogyasztunk.

Figyelmeztetés:
A gyermekláncfűben található tejnedv nagy mennyiségben mérgezési tüneteket okozhat. Alkalmazása ellenjavallt epevezeték-elzáródás, gyomor- és nyombélfekély esetén. Epekő gyógyítására csak orvosi felügyelet mellett használjuk.
Előfordulási helyek:

Legelőkön, füves helyeken, utak mentén ,általában savanyú vegyhatású talajokon közönséges.
Száradási arány:

4 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru, gyökérzet esetén, 6 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru, levelek esetén. A gyökereket felhasítva és feldarabolva szárítják, a föld feletti részeket pedig árnyékos helyen.

 

A gyermekláncfűről bebizonyosodott hogy remek antioxidáns és rákölő!

 

A gyermekláncfüvet a makulátlan pázsit szerelmesei utálják, azonban véleményük hamarosan megváltozhat róla. Tudományos bizonyíték van most már birtokunkban arra, hogy ebbe a kis növénybe nagyon sok gyógyerő szorult. A gyermekláncfű egyben ízletes szuper étel saláták és levesek adalékaként. Lényeges vitaminokat és számos növényi alapú ásványi anyagot, főleg káliumot tartalmaz. A növény serkenti az epe áramlását a májból az epehólyagba, így a pitypang a máj tisztításában is fő szerepet játszik. Segít lebontani a zsírt és egyben hatékony vízhajtó hatású is.
A tudományos közösségek mostanában nagyon intenzíven tanulmányozzák a pitypang rák ellenes hatását is. A tanulmányok biztatóak, úgy tűnik a pitypang visszaszorítja a rákos sejtek növekedését és azok invazív viselkedését számos ráktípusban. A tudósok már “jóváhagyták” a gyermekláncfű kivonat, hatékony oxidatív stressz gátló hatását. A University of Annunzio Chieti-Pasaca egyetem kutatói Olaszországban kurkuma, gyermekláncfű, rozmaring és articsóka kivonatait tanulmányozták egy 2010-ben megjelent tanulmányban. A kutatók kiderítették hogy ezek a gyógynövények pozitív hatással vannak a májra és az epehólyagra, valamint össze akarták hasonlítani rák ellenes, anti-proliferációs , antioxidáns (szabad-gyök elleni tevékenység) és más egyéb szervezetet védő hatásaikat is.
Míg a kurkuma volt a legnagyobb antioxidáns hatású, a gyermekláncfű rendelkezett ezekkel a tulajdonságokkal is. A tudósok megerősítették, hogy ezek a gyógynövények és gyógyító készítmények hasznosak a modern orvoslásban is. A gyermekláncfű oxidatív stressz-csökkentő hatását tesztelték szén-tetraklorid (CCl4) hatására máj károsodást szenvedett patkányokon. A szén- tetraklorid tűzoltó és hűtőközegekben használt hatóanyag, erősen mérgező a májra. A vízbázisú gyermekláncfű kivonat vagy a gyermekláncfű tea jelentősen csökkentik a oxidatív stresszt és gyulladást a patkányok májában. A kutatók a gyermekláncfű rákellenes hatásainak vizsgálati eredményeivel nagyon meg vannak elégedve. Az orvostudomány végre kezdi elfogadni a természetes étrend-kiegészítők pozitív hatásait a rákgyógyításban. Csak az elmúlt néhány évben a kutatók számos tanulmányt tettek közzé a gyermekláncfű rákellenes hatásáról.
Íme néhány tanulmány: Az International Journal of Oncologyban megjelent 2008-as klinikai vizsgálat bemutatja a gyermekláncfű levél tea pozitív hatásait.Gyermekláncfű levél tea csökkentette a mellrák sejtjeinek számát, de erre a gyermekláncfű gyökér tea nem volt hatásos. A kutatók ezután prosztata rákos sejteket vizsgáltak meg és hasonló eredményre jutottak. Így hát a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a gyermekláncfű kivonat “új” daganatellenes szernek minősül. The Journal of Etnopharmacology 2011 januárjában közzétett egy tanulmányt a pitypang gyökér leukémiás sejtekre gyakorolt hatását vizsgálva A tanulmány kimutatta, hogy a gyermekláncfű gyökér tea megölte a leukémiás sejteket, sejthalált, azaz apoptózist okozva. Úgy tartják, hogy a gyermekláncfű gyökér tea megnyomja a leukémiás sejt receptorokon a sejthalál “feliratú” gombot. A kutatók megállapították, hogy az valóban nagyon “érdekes”, hogy a pitypang gyökér tea nem továbbítja ugyanazt a halálos jelet az egészséges sejtek felé. Ezért ugyanezek a tudósok a pitypangot egy “új”, nem-toxikus rákellenes szernek minősitették. Az újabb 2011-ben végzett vizsgálatban a pitypang, gyökér kivonat klinikailag bizonyítottan apoptózist idézett elő humán gyógyszer-rezisztens melanoma sejtekben, mérgezés vagy egészséges sejteket kárositó hatások nélkül. Tesztek ismét bebizonyították, hogy a pitypang gyökér kivonat “új” és nem mérgező terápia még a gyógyszer-rezisztens rák formái ellen is. Magyarországnak szüksége van a legújabb kutatási információkra.

Hogyan használjuk?
Virágzás előtti fiatal leveleiből  salátát, főzeléket lehet készíteni.

Gyökerét nyersen vagy vajon párolva fogyasztható, vagy szárítva teaként. Vértisztító, vérhigító, emésztést elősegítő, izzasztó és vizelethajtó, valamint élénkítő hatású. Gyors szárítással – kb. 55 °C-on – és durvára őrölve kávépótlóként használták.

A szárat mindig virággal együtt mossuk meg, csak akkor távolítjuk el a virágfejet és lassan szétrágjuk. A szárat kezdetben egy kicsit keserűnek érezzük, de ropogós és nedvdús, és olyan ízű, mint az endívia saláta. Napi 5-10 alaposan megmosott nyers szárat jól megrágva elfogyasztunk.

A gyermekláncfüvet más májerősítő gyógyfüvekkel keverik (pl. máriatövissel, fekete retekkel, vére­hulló fecskefűvel, céklalevéllel, hópehelyvirágfa kérgével).
Ma már léteznek kapszulák, tabletták, szárított vagy friss gyökér és levél teakeverék, folyadék, tinktúra…

Aki mégis inkább az egyszerűbb felhasználási módoknál maradna:

tea 1.:
1 púpozott teáskanál pitypang-gyökeret éjszakára 1/4 liter hideg vízben beáztatunk, másnap felforraljuk és leszűrjük. Ezt a mennyiséget reggeli előtt és után fél órával kortyonként fogyasztjuk el.

tea 2.:
3 dl vízben forraljunk fel 2 teáskanálnyi gyermekláncfüvet, és 1 percen át főzzünk, majd 15 perc elteltével szűrjük le. Kúraszerűen 6 héten át napi 2 csészével fogyasszunk belőle.

borogatás:
3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyünk 0,5 liter vízbe, forraljunk fel, és főzzünk 5 percig, majd készítsünk belőle pépet, kenjük rá egy kendőre és helyezzük a fájó, sajgó ízületre.

saláta 1.:
friss, nyers gyökerekből és levelekből. Egészséges és tápláló, kesernyés levele pikáns ízt kölcsönöz a salátának.
1 marék zsenge levél – alaposan megmossuk
1 evőkanál cukor,
1 teáskanál só,
1 teáskanál olaj
kevés víz
3 evőkanál ecet

saláta2.:
50 dkg friss levél (minél világosabbak legyenek)
2 tojás
6-8 szelet vékony füstölt szalonna
öntethez:
2 evőkanál olaj
1/2 evőkanál mustár
3 evőkanál borecet
1/2 teáskanál só
1 csipet cukor

A salátát átválogatjuk, majd 15 percre langyos vízbe áztatjuk. Kivesszük, lecsepegtetjük. A tojást keményre főzzük, megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk. A szalonnaszeleteket teflonban aranysárgára pirítjuk és csíkokra szeljük. Az olajból, ecetből, mustárból és sóból elkészítjük az öntetet, majd a salátával lazán elkeverjük.

(A pitypang tejszerű nedve nagyobb mennyiségben mérgezési tüneteket okozhat, ezért a zsenge leveleket szár nélkül kell fogyasztani.)
Aki szeretne pitypangot termeszteni, annak is álljon itt néhány hasznos tanács. A termesztett növény íze gyengébb, ezt nevezik halványításnak.
Ez történhet több módon is:
– a tavasszal vetett növények kifejlett alsó leveleit októberben a talaj felett 2-3 cm magasan levágják, majd a növényeket feltöltik tíz centiméter magasan földdel: a föld alatt halványított új levelek nőnek.
– fekete fólia “alagutat” húznak a növények fölé.
– a legegyszerűbb, ha ősszel felszedik a növények gyökereit, és ládába vagy vödörbe szorosan egymás mellé beültetik, aztán sötét helyre teszik vagy sötét fóliával takarják le.
A növényeket minden esetben öntözni kell.

szirup 1.:
2 marék virágot teszünk 1 liter vízbe és lassan felforraljuk. Mikor bugyogni kezd, levesszük a tűzről a fazeket és egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, a virágokat kicsvarjuk. Hozzáadunk 1 kg cukrot és egy karikára vágott fél citromot, vagy annak a levét. Fedő nélkül kis lángon melegítjük, nem szabad forrnia! Nem szabad nagyon sűrűnek lennie, mert idővel kikristályosodik. A legjobb, ha olyan állagú, mint a méz.

szirup 2.:
2-3 dl vízben felforralunk 2-2 evőkanál gyermekláncfűgyökeret és -levelet, a felforralástól számítva 1 percig főzzük, majd leszűrjük. A főzethez adunk 120-150 g cukrot, így sziruposan besűrűsödik.

Ezen kívül a növény fürdővízhez adva élénkít, a virágok főzetéből lemosó kozmetikumot készíthetünk.

Figyelem! A pitypang használatánál ügyelni kell arra, hogy a szeszkviterpén egyesekből allergiás bőrreakciót válthat ki.

A virágjából készíts mézet – illetve “hamis” mézet, mert ehhez nem kellenek a méhek. 200-250 virágot 1 liter vízben lassú tűzön főzzünk 1 órán át. Tegyünk bele a hámozott karikára vágott citromot is. Szűrjük le úgy, hogy a virágokat jól nyomkodjuk ki.

Adjunk hozzá 0,5 kg cukrot – ha nagyon sűrűre szeretnénk, tehetünk bele 1 kg-ot is. További 1 órán keresztül főzzük. Töltsük üvegekbe, és tegyük száraz dunsztba.

A friss, meleg pitypangmézünk állaga folyós lesz. Ez nem baj! Amint kihűl felveszi a méz-állagot! Gyönyörű színe lesz, nagyon finom, és egészséges. Felhasználása a hagyományos mézhez hasonló: ízesítheted vele a teát, kávét, teheted süteménybe, palacsintára, vagy egyszerűen csak a vajas kenyérre! (ÚJ: egy olvasó szerint igazi csemege, ha egy üvegbe diót teszünk, és arra öntjük rá.)
FONTOS: A virágot szár nélkül szedd! Közvetlenül a virág alatt csípd le! Leszedés után mielőbb kezdj hozzá  a főzéshez, mert 1 óra múlva becsukódnak a virágok. Ha valakinek van türelme, kitépkedheti a szirmokat, de nem rontja el az ízét a zöld sziromtölcsér.
A virág szára igen keserű! Ha naponta elrágsz belőle 3-4 szálat, a májaddal, epéddel csodát művel! Elsőosztályú zsírégető!

 

Hivatkozások:

Címkék: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: